eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Europe blue banner and yellow stars with European Union map inside
Nyitókép: titoOnz/Getty Images

Századvég: Magyarország nem egy unortodox kisebbség tagja Európában

Az európai országok többségében számos közéleti kérdésben ugyanúgy gondolkodnak az emberek, mint Magyarországon – ez derült ki a Századvég 30 országban elvégzett közvélemény-kutatásából.

Az európaiak zöme – a magyarokhoz hasonlóan – a bevándorlás helyett a családtámogatásokat részísíti előnyben, egyebek mellett ez derült ki a Századvég 30 európai országban 30 ezer ember bevonásával készített felméréséből.

A 2016 óta évről évre elvégzett kutatás szerint 2021-ben az európai polgárok 67 százaléka mondta azt, hogy országa a bevándorlás helyett a belső erőforrásokra támaszkodjon, és 55 százalékuk vélekedett úgy, hogy Európának meg kell őriznie keresztény kulturáját és hagyományait. Ugyancsak az európaiak több mint fele kiemeleten támogatná a nagycsaládosokat, és segítené a fiatalokat, hogy minél előbb gyereket vállalhasaank.

A kutatásból az is kiderült, hogy nemcsak a magyar kormány reformálná meg az EU-t: az európai közvélemény is átláthatóbb és hatékonyabb Európai Uniót szeretne, de a további integrációt elutasítja – ismertette Fűrész Gábor, a Szazadvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány elnöke. Mint fogalmazott, a többség vagy megtartaná a jelenlegi integráció mértékét, vagy nagyobb szuverenitást engedne a nemzetállamoknak.

A szakértő szerint a közvélemény-kutatás megmutatja, hogy

az európai polgárok zöme a magyarokkal megegyezően gondolkodik a vizsgált közéleti kérdésekben.

Vagyis Magyarország nem egy unortodox kisebbségnek a tagja Európában. Hangsúlyozta: az európai közvélemény sokkal egységesebb, a magyar álláspont pedig a fősodorba tartozik a kontinensen, míg a kisebbséget az európai politikai elit egy része erősíti.

A Századvég konferenciáján felszólalt a külgazdasági és külügyminiszter is. Szijjártó Péter arról beszélt, hogy az Európai Unió jelentősen meggyengült az elmúlt 20 évben, ám ha Brüsszel a magyar válaszokat alkalmazná, a kihívásokat akár a maga hasznára is fordíthatná. „Számos területen, számos kihívással szemben a magyar válaszok kiválóan működnek a brüsszeli válaszokpedig kudarcot vallottak” – fogalmazott.

Szijjártó Péter 5 ajánlást fogalmazott meg a magyar megoldások alapján. Brüsszelnek nem szabad küzdenie a természet törvényei ellen: az anya nő, az apa férfi – hangsúlyozta. Hozzátette: nem ideológiai kérdés a járvány, de az sem hogy melyik energiaelőállítási fajta fenntartható, emelett

az EU-nak fel kell hagynia a kettős mércével

és a migráció bátorításával is. „Védjék meg a határokat és ne engedjenek be mindenkit, és ide még zárójelben odatehetjük azt is, hogy lehetőleg ne helyezzenek nyomást másokra, hogy ugyanazt a hibát, mint amit ők elkövetnek, elkövessék” – jegyezte meg Szijjártó Péter.

Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő is arról beszélt, hogy az unió kettős mércét alkalmaz. Szerinte ez az EU-ban jelenlévő birodalmi törekvésből fakad. A politikus azt is megjegyezte, hogy Brüsszel most a helyreállítási alap forrásainak visszatartásával zsarolja Magyarországot, ám szerinte a 2500 milliárd forint jár hazánknak, az Európai Bizottságnak nincs jogköre visszatartani azt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×