eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k), mellette Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (b) és Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára (j) a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2021. december 21-én.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor: az operatív törzs dönt a védettségi igazolvány harmadik oltáshoz kötéséről

A miniszterelnök a Kormányinfón beszélt arról is, jöhetnek-e korlátozások a a következő időszakban.

Rendszeresen kap a kormány tájékoztatást az operatív törzstől és ha szükség van rá, akkor tudunk dönteni korlátozásokról. De egyelőre úgy néz ki, hogy javul a járványhelyzet. Azt nem lehet még látni, hogy az omikron variánst mit tud, de fokozatosan vizsgáljuk a lehetőségeket. Az újévkor még nem várható bejelentés – mondta Orbán Viktor a Kormányinfón.

A miniszterelnök ennek kapcsán arról is beszélt, hogy januárban valamikor majd harmadik oltáshoz kötik a védettségi igazolvány érvényességét, amely bizonyos szolgáltatásokra ma is vonatkozik. Az InfoRádió kérdésére kifejtette, hogy a kormány felhatalmazta az operatív törzset arra, hogy döntsön a védettségi igazolvány harmadik oltáshoz kötésének a dátumáról. (Jelenleg az ötszáz főnél nagyobb rendezvényeket csak védettségi igazolvánnyal lehet látogatni.)

A felvetésünkre, hogy mikor jöhet a negyedik oltás, azt válaszolta a kormányfő, bízik abban, hogy a negyedik oltásra már nem lesz szükség. "Amit mondani merek, hogy a harmadik oltás az omikron ellen is jó. Várnunk kell. Kulcskérdésnek tartom, hogy a harmadik oltás működjön, mert egy idő után be fogunk sokallni. Úgy fogunk kinézni, mint egy ementáli sajt. Most azt mondják, az omikron nem okoz komolyabb tüneteket, nem a betegségek súlyossága, csak a számossága okoz nehézséget" – mondta Orbán Viktor.

Emellett beszélt arról is, hogy már nem Ausztria a magyar Covid-labor, merthogy a szomszédunk más típusú védekezésre tért át: vegyes védekezést alkalmaznak, azaz lezárással és oltással együtt védekeznek. "Mi azonban csak az oltásokra alapozzuk a védekezést, így Ausztria már nem laborunk többé. Ettől függetlenül még fontos lesz figyelni a tapasztalatokat" – tette hozzá. Arra a kérdésre, hogy visszatérhet-e az osztrákhoz hasonló lezárás, azt válaszolta: "Nem akarunk visszatérni a lezárásokhoz, de nem zárunk ki semmit." A kormány minden eszközzel az átoltottság növelését akarja elérni.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×