eur:
388.83
usd:
359.56
bux:
66272.48
2024. február 23. péntek Alfréd
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Gazdaságtudományi Karának új, 200 fő befogadóképességű, digitalizált vizsgaközpontja az avatás napján, 2021. november 3-án.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Mohai Balázs

Az egyetemi online oktatás most úgy terjed, mint a vírus - körkép

Egymás után mondják le a nyílt napokat a járvány miatt az egyetemek, de van, ahol digitális oktatást is elrendeltek, a vizsgákat ugyancsak online tartják. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája szerint a korlátozásokra elsősorban az oktatók fertőzöttsége miatt van szükség.

Sorra rendelik el az egyetemek a járványügyi szigorításokat. Már szinte minden a felsőoktatási intézményben kötelező maszkot viselni, de a nyílt napokat számos helyen mondják le vagy teszik át online térbe.

Bár

az ágazati ajánlás továbbra is jelenléti képzést javasol,

több intézményben már a hibrid oktatást is elrendelték.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, a Budapesti Metropolitan Egyetemen és az ELTE egyes karain online tartják meg az előadásokat, sőt a vizsgákat is.

Budai Marcell, a Önkormányzatok Országos Konferenciájának sajtófőnöke szerint a korlátozásokat jellemzően az oktatók fertőzöttsége miatt rendelik el.

"Mi úgy tudjuk, hogy a legtöbb helyen inkább az oktatói gárda az, amelynél a vírus jobban megjelent, és vannak olyan tanszékek, ahol akár akkora mértékben kiestek oktatók, hogy emiatt most célszerűnek látták átállni az online oktatásra."

Hankó Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára korábban az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: magas a felsőoktatásban dolgozók átoltottsága.

"A hallgatók 85 százaléka oltott volt a múlt hónap végi adat szerint, ez magas arány. Együtt próbáljuk növelni ezt az adatot a HÖOK-kal. Az oktatóknál is közel 90 százalékos az átoltottság

a felsőoktatásban."

Ennek ellenére több egyetem kötelezővé tette a koronavírus elleni oltást dolgozóinak, így döntött a páldául a szegedi tudományegyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, valamint a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem. Az egészségügyi karokon a hallgatóknak is fel kellett vennie a vakcinát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Berlin is támogatja Mark Rutte NATO-főtitkári jelölését – de ez még kevés

Berlin is támogatja Mark Rutte NATO-főtitkári jelölését – de ez még kevés

Növekszenek a leköszönő holland miniszterelnök, Mark Rutte esélyei arra, hogy a hivatalából októberben távozó Jens Stoltenberget váltsa a NATO főtitkári tisztségében. Washington és London után Berlin is hivatalosan bejelentette, hogy a holland jobboldali liberális politikus jelölését támogatja. Az új főtitkár megválasztásához ugyanakkor szükség van valamennyi tagállam támogatására.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.23. péntek, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
MNB: 2024 első felében javulhatnak a bankrendszer konjunkturális kilátásai

MNB: 2024 első felében javulhatnak a bankrendszer konjunkturális kilátásai

Az MNB 2024 januárjában ismét lefolytatta Banki Konjunktúrafelmérését. A válaszok alapján a bankrendszer 2023 második felében összességében a konjunktúra enyhe romlását tapasztalta. A bankok szerint a működési költségek emelkedése, a nemzetközi makrogazdasági környezet, az ügyfélkockázatok, a hitelkereslet, illetve a szabályozói környezet alakulása is negatívan hatott. Ezt részben ellensúlyozta a piaci verseny fokozódása, a hazai makrogazdasági környezet és a forrásokhoz való hozzáférés. A következő félévre a verseny, a hazai és nemzetközi makrogazdasági környezet, a hitelkereslet és a források elérhetősége tekintetében is javuló konjunktúrát várnak a bankok, így 2021 vége óta először ismét pozitívba fordulhat az index értéke - közölte honlapján a jegybank.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×