eur:
392.16
usd:
366.78
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Facebook/Demokratikus Koalíció

Dobrev Klára: kormányzásra készülök

A DK miniszterelnökjelölt-jelöltje Budapesten tartotta az ellenzéki előválasztás második fordulójára készülő kampányrendezvényét. Beszélt az előválasztási üzengetésről és kiemelt néhány ígéretet a programjából. Előválasztási riválisa, Márki-Zay Péter vasárnap tart hasonló rendezvényt.

Arató Gergely és Kordás László után szólalt fel, azzal kezdve: újra itt van Kőbányán, visszatért, ahogy vissza fog térni az országjárása többi helyszínére is, mert ez egy kormányfő dolga, és ő kormányzásra készül. Úgy vélte ugyanis, hogy a Karmelita kolostorból nem lehet megérteni az emberek élethelyzeteit, problémáit, nehézségeit. Tudni kell ugyanis, hogy a döntések mögött sorsok, családok vannak. "Én ma többet tudok az országról, mint amennyit ez a kormány az elmúlt több mint 10 évben megtudott. És nem azért, mert olyan jó lennék, hanem mert ők olyan rosszak" - illusztrálta, hogy az emberek problémáira akar majd odafigyelni.

Szerinte akkor fogja elárulva érezni magát a demokratikus Magyarország, ha hagyják Orbán Viktor miniszterelnök rendszerét működni, ha hagyják a pozíciójában Polt Péter legfőbb ügyészt, vagy ha nem veszik el a jogtalanul szerzett vagyonokat.

Három területet emelt ki azzal kapcsolatban, hogy milyen lesz a kormányzása.

1. Jövedelmek: az emberhez méltó élet nem abból áll, hogy az ember nem fagy meg, vagy hogy annyi ennivalót tud vásárolni, hogy életben maradjon. Az a kormány, amely nem képes biztosítani állampolgárai számára az emberhez méltó életet, az nem maradhat - jelentette ki. A rászoruló háztartásoknál a rezsi kiadása nem lehet több a jövedelem 20 százalékánál - ha mégis, az ő kormánya segíteni fog, ígérte.

2. Be fogják vezetni a rezsiminimumot, mert most a rezsicsökkentés Dobrev Klára szerint a gazdagoknak jó. "A villanykörte, amelynél a gyerek a háziját írja, vagy a víz, amivel mosakodni lehet, az jár, az alapszükséglet. Ugyanez igaz arra, hogy egy szobát fel lehessen fűteni 18-20 fokra legalább, vagy hogy legyen internete mindenkinek, akár az oltásra való bejelentkezésre. A minimális rezsi mindenkinek ingyen jár, utána a nagy többségnek sávosan olcsóbban kell adni, mint ma" - jelentette ki. A hosszútávú megoldás például a panelprogram lenne a felújításokkal, ezért kiterjesztik a társasházakra, van rá uniós finanszírozás, felújítják az ország teljes társasház- és panelállományát. Közeledünk a klímakatasztrófához és itthon az energiafelhasználás jó része fűtésre megy a korszerűtlen lakásállomány miatt.

3. Egészségügy: a műtéti várólisták mellett már a diagnosztikára is várni kell. Szerinte be kell vezetni a garantált várakozási időt, egy maximumot, amelynél több nem lehet. Szeretné, ha több ezer emberrel többen dolgoznának az egészségügyben, mert nagy a szakemberhiány. A védőnői hálózat kiterjesztésének szükségességéről is szót ejtett vagy például arról, hogy drága a szemüveg sok szegény gyereknek. Ezért minden rászoruló gyereknek szemüveget ígért, valamint javulást a fogászati ellátás elérhetőségében.

Ezután arról beszélt, hogy nem a kevesek, hanem a többség szolgálatát jelenti a kormányzás, és ő erre készül.

Az előválasztási küzdelemről

Azokra a félelmekre – amelyek hozzá is eljutnak –, amelyek szerint az ellenzéki pártoknak a második forduló előtt rossz összeveszniük, mert az gyengíti őket, kijelentette: szeretne mindenkit megnyugtatni: még egy hét és lenyugszanak a kedélyek. "Érzem magamban azt az erőt és képességet, hogy ezt a csapatot az előválasztás végeztével egyben tartsam, mert azt akarom, hogy mire elkezdődik a 2022-es választási kampány, olyan erős választási csapattal és kampánnyal álljunk fel, amivel a Fidesz az elmúlt 30 évben nem találkozott. Ez leszünk mi" - jelentette ki.

Szerinte arra van szükség, hogy az ellenzékből senki se repessze meg az összefogást, mert oda azonnal beférkőzik a Fidesz. Vigyázniuk kell egymásra, hangsúlyozta. Szerinte az erő nem ő, nem is a vetélytársai, hanem az összefogás, a mögöttük lévő pártok és azok szavazói, és ezt az erőt magukkal szeretné tudni addig, amíg le nem bontják Orbán Viktor rendszerét.

A rendezvényt Arató Gergely azzal zárta, hogy az előválasztás első fordulójában 106 szavazókerületből 85-ben Dobrev Klára nyert, most mind a 106-ot szeretnék megnyerni.

Október 10-16. között, az ellenzéki előválasztás második fordulójában a voksokat a miniszterelnök-jelöltekre lehet leadni személyesen és interneten. A szavazásnál az egész ország egy választókerületnek számít. Szombatra véglegesedett a szavazóhelyiségek listája és nyitva tartása (erről itt írtunk), vasárnap kezdődik a voksolás.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×