eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Human heart with heart vessles inside human body and ECG, 3D illustration
Nyitókép: Dr_Microbe/Getty Images

Így lehet szívinfarktus után biztonságban (x)

A szívinfarktus és esetleg egy néhány hetes rehabilitáció után sokan nem tudják, hogyan tudják biztonságosan, de mégsem betegként élni tovább az életüket. Nem csak az lehet kérdéses, hogyan szerezhetik vissza a teljesítőképességüket, hanem az is, mit tehetnek a második infarktus megnövekedett kockázata ellen. Ferenczy Péter, a KardioKözpont kardiológusa, diabetológus a hosszú távú kardiológiai gondozás jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Azok közt, akik túléltek egy szívinfarktust, viszonylag magas azoknak az aránya, akik néhány hónap után ugyanolyan életmódot élnek, mint a súlyos esemény előtt. Ennek pedig nemcsak a sokk utáni megnyugvás az oka, hanem az is, hogy nem mindenki tudja, mit és hogyan kellene tennie ahhoz, hogy biztonságos, teljes életet élhessen. Az esemény utáni néhány hetes rehabilitációs időszak nem feltétlenül készít fel arra az életre, amire infarktus után be kellene rendezkedni. Holott a statisztikák szerint a 45 évnél idősebb páciensek 20 százalékánál egy újabb szívinfarktus bekövetkezése is várható a következő öt évben. Ez azonban rendszeres kardiológiai kontrollal és okosan kialakított életmóddal jó eséllyel megelőzhető.

Nem ajánlott ugyanazt az életmódot folytatni, amely az infarktushoz vezetett

"Ha valaki szívinfarktuson esett át, még a rehabilitáció után sem szabad azt gondolnia, hogy mindent ugyanúgy kell visszaállítania, mint az a betegség előtt volt, hiszen az az életmód vezetett az infarktusig. Ahhoz azonban, hogy ne történjen túlzottan nagy vagy előkészítetlen változás, érdemes szakemberrel egyeztetni és okosan felépíteni egy biztonságos, de élvezhető életvitelt. Erre szolgál a KardioKözpont hosszú távú kardiológiai gondozás programja" – hangsúlyozza Ferenczy Péter kardiológus.

A hosszú távú kardiológiai gondozás alapjai

Egyéni életmódterv

A korábbi felfogással szemben mára bebizonyosodott, hogy szívinfarktus után a betegek szívének állapota és fizikai teljesítőképessége akkor javul a legjobban, ha az infarktust követően már egy hét múlva elkezdik a mozgatást, és a gondozási program három hónapnál tovább tart. A statisztikai adatok alapján az infarktus sürgősségi ellátása Magyarországon világszínvonalú, a hosszabb távon várható életkilátások azonban rosszabbak, mint Nyugat-Európában, aminek az elégtelen és rövid rehabilitáció, valamint a korábbi életmód fenntartása az oka. Az egyéni értékekre alapozott, személyenként kidolgozott mozgás- és életmódterv – aminek éppúgy része az étrend tervezése, mint a mentálhigiénés támogatás – viszont jelentősen hozzájárul a későbbi jó életminőséghez, kis túlzással ezen múlik, hogy teljes életet élhet-e a páciens, vagy élete végéig „betegállományban” marad.

A rizikófaktorok kiszűrése

Annak, aki már átesett egy infarktuson, hangsúlyozottan oda kell figyelnie a magas vérnyomás és koleszterinszint csökkentésére, a cukorbetegség kezelésére, a dohányzás elhagyására, az étkezési szokások optimalizálására és a fizikai aktivitás növelésére. Ebben a kardiológus, a dietetikus, a diabetológus, a mozgásterapeuta és a pszichológus is segít, ami nagy biztonságot és mérhetően javuló eredményeket eredményezhet.

Az előírt gyógyszerek szedése

Sokan ódzkodnak a rendszeres gyógyszerszedéstől, holott a szívinfarktus után alkalmazott gyógyszerek jelentősen csökkentik egy újabb szív-érrendszeri esemény bekövetkeztét, a célértékek elérését, és ezzel a rizikót csökkentik. Ezért is fontos megérteni, mit miért kell szedni és rendszeresen, lehetőleg mindig ugyanabban az időpontban be is venni azokat.

Rendszeres orvosi kontroll

A kontrollvizsgálatok során tudja a kezelőorvos ellenőrizni a páciens állapotát, és a szükséges ellenőrző vizsgálatok után meggyőződhet róla, megfelelően hatnak-e a gyógyszerek. Ilyenkor van lehetőség szükség esetén a gyógyszermódosításra, a páciens állapotának átfogó értékelésére, a további kardiológiai kontroll vizsgálatok ütemezésére. A kardiológiai gondozás egyébként panaszmentesség esetén is szükséges.

Forrás: KardioKözpont – www.kardiokozpont.hu

(x)

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×