eur:
393.87
usd:
369.39
bux:
65553.18
2024. április 23. kedd Béla
Egy kutya jön ki a vízből Fonyódon, a Balaton-part első kutyabarát fürdőhelyének átadásának napján, 2016. június 1-jén.
Nyitókép: Varga György

Jön a hőhullám, veszélyben a háziállataink

Kómába eshet és el is pusztulhat az a macska vagy kutya, amit kánikulában az autóban hagynak – figyelmeztetnek állatorvosok. A következő napokban várható nagy melegben még a lakásban is hőgutát kaphatnak a házikedvencek.

Hiába a figyelmeztetések, kánikulában leggyakrabban még mindig a napon parkoló autóban hagyott házi kedvenceket kezelik – mondta az InfoRádiónak a Horváth Vet állatorvosi rendelők alapító-tulajdonosa. Horváth Dávid szerint mivel a hőleadás a kutyáknál és a macskáknál is korlátozott, a meleg végzetes lehet a számukra.

"A bőrükön nincsen vagy nagyon alacsony számban van verejtékmirigy. A kutya a hőgutás stresszhelyzetben elkezd erősen zihálni, lihegni, elkékül a nyelve, és ha ezt tovább folytatódik, akár sokkos állapotba is kerülhet. Remegés, görcsök, elesettség, ájulás, tudatvesztés következhet be, és a legvégén kómás állapot áll be.

Beavatkozás nélkül a kedvencünk el is pusztulhat"

– mondta az állatorvos.

Még lehúzott ablakkal és ivóvíz biztosítása mellett sem szabad melegben az autóban hagyni az állatokat – hangsúlyozta Horváth Dávid. Szerinte a kánikula a lakásban is veszélyes lehet, a terráriumban, kalitkában tartott állatokra még inkább. "Sokkal kisebb a tér, ha odatűz a nap és nincsen árnyékolva a rágcsálóknak a terráriuma, a madaraknak a kalitkája, még nagyobb veszélynek van kitéve" – emelte ki a szakember.

Horváth Dávid azt tanácsolja, hogy a napsütötte lakásokban a gazdák mindenképpen gondoskodjanak az árnyékolásról és az állandó hőmérsékletről. Akkor is hagyják bekapcsolva a klímát, ha elmennek otthonról és a kedvencek a lakásban maradnak. Hacsak lehet, a hőségben az állatokat ne is vigyék magukkal a tulajdonosok, a sétáltatásról is a reggeli és esti órákban gondoskodjanak.

"Semmiképp ne futtassuk, tréningeztessük őket ilyen nagy melegben.

Idős, szívbeteg, elhízott kutyára különösen vigyázzunk"

– figyelmeztetett. Az udvaron tartott kutyáknál is árnyékot kell biztosítani, meg kell óvni a kutyaházat a felmelegedéstől akár locsolással is. Kánikulában pedig kulcsfontosságú, hogy minden állatnak folyamatosan biztosítsuk a friss ivóvizet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Érdekes kutatás jelent meg a magyar fiatalokról: rosszabb véleménnyel vannak saját generációjukról, mint az idősebbek

Érdekes kutatás jelent meg a magyar fiatalokról: rosszabb véleménnyel vannak saját generációjukról, mint az idősebbek

A legtöbb korosztályban tízből négyen értettek egyet azzal, hogy a fiatalok túl sokat költenek szórakozásra, divatra, valamint tízből hárman gondolták úgy, hogy a harminc alattiak csak a mának élnek - derül ki abból a friss országos kutatásból, amelynek eredményeit az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége hozta nyilvánosságra. A kutatás egyik érdekes tanulsága, hogy a fiatalok több esetben is rosszabb véleménnyel vannak saját generációjukról, mint az idősebbek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×