eur:
388.69
usd:
361.74
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály
Beoltanak egy férfit a német-amerikai Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina első adagjával a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kenézy Gyula Campusán kialakított oltóponton 2021. május 28-án.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Négyszáz fölött az új fertőzöttek száma Magyarországon

Harmadik napja növekvőek e fertőzöttségi adatok, ugyanakkor az elhunytak számának tendenciája nem mozdul felfelé és az aktív betegek száma is csökken. Ezer alatt van a kórházban lélegeztetés nélkül ápoltak száma.

A pénteki adatközlés szerint 448 új fertőzöttet regisztráltak a legutóbbi nap alatt (csütörtökön 396, szerdán 213, kedden 164, hétfőn 258, vasárnap 416 volt az adat, előtte hatszázas nagyságrendűek és magasabbak). A járvány kezdete óta összesen 803 567 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 28 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 29 682 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 689 166 fő.

Az aktív fertőzöttek száma 84 719 főre csökkent (6445 fős csökkenés csütörtökhöz képest).

Kórházban lélegeztetés nélkül 999 beteget ápolnak, és 121-en vannak lélegeztetőgépen (25-tel csökkent a számuk, az összes kórházban ápolté pedig 95-tel).

Forrás: koronavirus.gov.hu
Forrás: koronavirus.gov.hu

Hatósági házi karanténban 10 790-en vannak, a mintavételek száma 5 786 609-re nőtt.

Van félmillió regisztrált, de be nem oltott ember

Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 5 084 642 fő, közülük 3 445 557 fő már a második oltását is megkapta. A regisztráltak száma 5 millió 203 ezer fő és 90 százalékuk már meg is kapta az oltást. Az oltást még nem vevő félmillió regisztráltat SMS-ben is kérjük arra, hogy vegyék fel az oltást.

Jelenleg Pfizer, Sinopharm, korlátozott mennyiségben még Szputnyik és egyes oltópontokon Moderna oltás is foglalható.

A kedden érkezett 334 ezer adagos Pfizer-szállítmány egy részét második körös oltásokra fogják felhasználni, 175 ezer adagot pedig első körös oltásra. Ezt részben a kórházi oltópontok hirdetik meg az online időpontfoglalóban, részben a háziorvosok olthatják el.

Újabb szabály a hétvégére

A május 30-i gyermeknapi zenés-táncos rendezvényeken a védettségi igazolvánnyal rendelkező szülők, felnőttek és a velük lévő 18 év alatti gyerekek, fiatalok vehetnek részt.

Az 5 millió beoltott elérését követően életbe lépett az újraindítás újabb fokozata, sok korlátozás megszűnt, ugyanakkor alapvető védelmi intézkedések még életben vannak, hiszen a vírus még itt van - figyelmeztetnek a hivatalos tájékoztató oldalon

Minden olyan helyen továbbra is kötelező a maszk használata, ahol védettek és nem védettek zárt térben találkozhatnak,

így a tömegközlekedés során és az üzletekben történő vásárláskor is kötelező a maszk használata.

A kulturális eseményeket – a zenés táncos, rendezvény kivételével -, a sportrendezvényeket, valamint a zárt térben tartott rendezvényeket, illetve a szabadban tartott nagyobb (500 főt meghaladó résztvevő által látogatott) rendezvényeket a koronavírus ellen védettek és a felügyeletük alatt lévő kiskorúak látogathatják. A szabadban tartott kisebb (500 résztvevőnél kevesebb fő) rendezvény bárki által látogatható. Mindezek alól kivételt képeznek a zenés, táncos rendezvények, amelyek életkortól és helyszíntől függetlenül kizárólag a koronavírus ellen védettek által látogathatóak.

Hasznos linkek

Oltási regisztráció: https://vakcinainfo.gov.hu/regisztracio-oltasra

A vakcina-regisztráció lekérdezésének elérhetősége: https://vakcinareg.neak.gov.hu/regisztracio/

Oltásfoglalás: https://www.eeszt.gov.hu/hu/web/guest/covid-oltas-idopontfoglalas

Probléma a védettségi igazolvánnyal kapcsolatban: bejelenthető a magyarorszag.hu-n az Ügyfélkapun keresztül, vagy személyesen egy kormányablakban.

A védettségi igazolást tartalmazó, egyelőre tesztüzemben működő, de már - ingyenesen - használható alkalmazásról itt írtunk bővebben.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×