eur:
394.14
usd:
363.2
bux:
65604.59
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pexels

Rossz hír a fogaknak, hogy a maszk mindent eltakar

A fogászati ellátásban is megmutatkozott a koronavírus negatív hatása az elmúlt bő egy évben – mondta el az InfoRádiónak a Magyar Fogorvosok Egyesületének elnöke. Hangsúlyozta: a szájüreg egészsége nagyon szorosan összefügg az összes többi szervrendszerrel.

Mind a külföldi, mind a magyar betegellátásra szakosodott magánrendelők megszenvedték a pandémiát, még ha előbbi komolyabb mértékben is, ahogyan az állami betegellátást is hullámzó szakaszok jellemezték az elmúlt időszakban. Nagyar Katalin az InfoRádióban emlékeztetett, a tavaszi teljes lezárást követően ugyan kidolgozásra került a szükséges óvintézkedések mellett – a Magyar Fogorvosok Egyesülete aktív részvételével – a megfelelő eljárásrend a biztonságos betegellátást illetően, ennek ellenére a kezelésre jelentkezők száma csökkenő tendenciát mutat.

Pedig a szükséges beavatkozások elmulasztása, halogatása rendkívüli károkat okozhat, intett óva a szakember, aki szerint mindenki számára

tudatosítani kellene, hogy a szájüregi egészség szorosan kapcsolódik valamennyi szervrendszer egészségéhez.

Vagyis egy fogaszati megbetegedés összefügghet más, gyulladásokat generáló betegségekkel, sőt, kardiovaszkuláris, pulmonológiai bőrbetegségekkel, amelyek az egész szervezetre hatással vannak.

„A szájüreg egészségét még ezekben a nehéz időkben se hanyagoljuk el” – tette hozzá az egyesület elnöke.

Ami a maszkhasználatot illeti, bár a vírus szempontjából rendkívüli fotóssággal bír, van egy olyan hátránya, hogy az esztétikai igényeket jelentősen csökkenti, miután mindenki úgy megy ki az utcára, hogy úgysem látják a fogát – értett egyet a szakember. Sőt, tapasztalatok szerint nem pusztán az esztétikai igényeket csökkenti, hanem magát a szájhigiéniai aktivitást is, magyarán

a fogmosást is jobban elhanyagolják egyes páciensek,

„hiszen a maszk mindent elfed, eltakar”. Így pedig azok a baktériumok, amelyek a szájüregben – negatív értelemben – „dolgoznak”, még inkább elszaporodnak, rendkívüli károkat okozva funkcionális értelemben is.

Nagy Katalin végezetül arra hívta föl a figyelme – tekintettel a fogászati rendelők jelenleg is zavartalanul működésére –, hogy az emberek már a legkisebb problémával is keressék föl fogorvosukat, elejét véve a nagyobb problémáknak, és persze a későbbi nagyobb anyagi befektetést igénylő beavatkozásoknak a szájüreg egészségének megőrzése érdekében.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×