eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
A vásárlók közötti biztonságos távolságra figyelmeztető felirat egy élelmiszerbolt padlóján a hollandiai Engelenben 2020. március 24-én. Az országban 4749 koronavírusos beteget tartanak nyilván és 213-ra emelkedett az elhunytak száma.
Nyitókép: MTI/EPA/ANP/Rob Engelaar

Hogy is van pontosan az a 10 négyzetméteres bolti szabály?

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára az InfoRádióban tisztázta az esetleges félreértéseket.

Nem csak az eddig zárva tartó boltokra vonatkozik a 10 négyzetméterenkénti egy vásárlós szabály, hanem az eddig nyitva tartó üzletekre is - hívta fel a figyelmez az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, Vámos György.

"Két fontos változás történt.

  1. Azok a szolgáltatóhelyek, amelyek március 8. óta zárva voltak, újra kinyithatnak. A nyitás feltétele ugyanakkor, hogy be kell tartaniuk a különböző jogszabályokban előírt járványügyi követelményeket.
  2. 21.30-ig nyitva tarthatnak a szolgáltatóhelyek, üzletek.

Ugyanakkor vannak kiemelten fontos szabályok, amelyeket be kell tartani, a legfontosabb, hogy ki kell számolniuk a boltoknak, hogy egyszerre hány vásárló tartózkodhat az üzletben, itt jön be a 10 négyzetméteres szabály. Aztán pedig figyelemmel is kell kísérni, hogy hányan vannak az üzletben, a létszámról pedig a bejáratnál tájékoztatni is kell a vásárlókat a korlátozásról" - részletezte Vámos György.

Aláhúzta, a maszkviselési kötelezettség nem változott, és továbbra is minden boltnak kötelező kézfertőtlenítési lehetőséget biztosítani, és

ha az üzlet előtt sorban állás van, akkor ott az üzletnek kell biztosítania a másfél méteres védőtávolságot.

Visszatérve a 10 négyzetméteres szabályra tisztázta, hogy az minden üzletre vonatkozik, nem számít az, hogy eddig nyitva volt vagy zárva. A megyei kormányhivatalok pedig ellenőrizni is fogják ezt.

Több módszer van a létszámkorlát betartatására, az egyik ilyen módszer, amellyel közlése szerint az Aldi is él: korlátozott számú kosarat helyez ki a vásárlóknak. Ilyenkor viszont – Vámos György szerint – a boltra további felelősséget ró, hogy minden vásárlónál legyen kosár a boltban.

A vásárlók megnyugtatására elmondta még, hogy

igazából a korábbi, pénztár előtti sorbanállás tevődik át a bolton kívülre.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×