INFORÁDIÓ
2021. április 15. csütörtök
Anasztázia, Tas

vámos györgy

bolt

koronavírus

üzlet

10 négyzetméter

A vásárlók közötti biztonságos távolságra figyelmeztető felirat egy élelmiszerbolt padlóján a hollandiai Engelenben 2020. március 24-én. Az országban 4749 koronavírusos beteget tartanak nyilván és 213-ra emelkedett az elhunytak száma.

Hogy is van pontosan az a 10 négyzetméteres bolti szabály?

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára az InfoRádióban tisztázta az esetleges félreértéseket.

Nem csak az eddig zárva tartó boltokra vonatkozik a 10 négyzetméterenkénti egy vásárlós szabály, hanem az eddig nyitva tartó üzletekre is - hívta fel a figyelmez az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, Vámos György.

"Két fontos változás történt.

  1. Azok a szolgáltatóhelyek, amelyek március 8. óta zárva voltak, újra kinyithatnak. A nyitás feltétele ugyanakkor, hogy be kell tartaniuk a különböző jogszabályokban előírt járványügyi követelményeket.
  2. 21.30-ig nyitva tarthatnak a szolgáltatóhelyek, üzletek.

Ugyanakkor vannak kiemelten fontos szabályok, amelyeket be kell tartani, a legfontosabb, hogy ki kell számolniuk a boltoknak, hogy egyszerre hány vásárló tartózkodhat az üzletben, itt jön be a 10 négyzetméteres szabály. Aztán pedig figyelemmel is kell kísérni, hogy hányan vannak az üzletben, a létszámról pedig a bejáratnál tájékoztatni is kell a vásárlókat a korlátozásról" - részletezte Vámos György.

Aláhúzta, a maszkviselési kötelezettség nem változott, és továbbra is minden boltnak kötelező kézfertőtlenítési lehetőséget biztosítani, és

ha az üzlet előtt sorban állás van, akkor ott az üzletnek kell biztosítania a másfél méteres védőtávolságot.

Visszatérve a 10 négyzetméteres szabályra tisztázta, hogy az minden üzletre vonatkozik, nem számít az, hogy eddig nyitva volt vagy zárva. A megyei kormányhivatalok pedig ellenőrizni is fogják ezt.

Több módszer van a létszámkorlát betartatására, az egyik ilyen módszer, amellyel közlése szerint az Aldi is él: korlátozott számú kosarat helyez ki a vásárlóknak. Ilyenkor viszont – Vámos György szerint – a boltra további felelősséget ró, hogy minden vásárlónál legyen kosár a boltban.

A vásárlók megnyugtatására elmondta még, hogy

igazából a korábbi, pénztár előtti sorbanállás tevődik át a bolton kívülre.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/ANP/Rob Engelaar

Kapcsolódó hang

Üzletek nyitása - Vámos György
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018