eur:
394.45
usd:
369.84
bux:
65204.17
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Két leküzdhetetlennek ellenség is rátámadt a méhekre

A fagyos március és az élősködők együttes hatása miatt akár a méhcsaládok felét is elveszthették a zselici méhészek – mondta az InfoRádiónak a Zselici Méhészeti Egyesület elnöke. Mészáros János hozzátette: most mérik fel, hogy országos problémáról van-e szó.

A meleg február végi időjárást követően március fagyos időt hozott, a télen legyengült, sokszor betegségekkel küzdő méhcsaládok nem tudtak megbirkózni ezzel – mondta az InfoRádiónak Mészáros János.

"Az egyik az atkafertőzés, a másik a nozéma, ez egy gyomorbetegség; ha ősszel, amikor beteleltünk, nem megfelelő kondícióban mentek pihenni a méhek, rajtuk volt az atka is és a gyomrukban ott volt a nozémaspóra is, akkor a tél végére majdnem egy fél évet kell, hogy átvészeljenek, bármi, ami megzavarja őket, problémát jelent. Idén volt ilyesmi, a melegre rájött egy hirtelen fagy. Ez a probléma most már legalább 20 éve velünk él. 30-40 éve nem volt atka és nem volt nozéma sem" – írta le a helyzetet.

A Zselici Méhészeti Egyesület elnöke arról is beszélt, hogy a térségben sok helyen elpusztultak a méhcsaládok, egyes méhészetekben az állomány fele is odaveszett.

"Ha most fertőzöttek is voltak a családok, és nem volt megfelelő kondijuk a tél átvészelésére, akkor előfordulhatott, hogy a méhészek azzal szembesültek, hogy az állomány lefeleződött. Most mérjük fel, hogy mekkora kár érte a méhészeteket, minden méhésznek azt javasoltuk, forduljon a hatóságokhoz, az országos szervezet is ezt kérte.

Egy méhcsalád kiesése 30-40 ezer forintos kárt jelent, tehát tíz család 300 ezer forintosat."

A bejelentés azért is fontos, hogy a kárfelméréskor következtetéseket is le lehessen vonni egy összesítés után.

A Dél-Dunántúlon, ha az időjárás engedi, már jövő héten elkezdődhet a gyűjtési időszak a repce virágzásával. Ám a fagyos idő a növények rügyfakadását, virágzását is hátráltatta, kérdéses az is, hogy nem fagynak-e el az akácrügyek, úgy, mint tavaly – tette hozzá Mészáros János.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Egy Tu-22M3 stratégiai bombázó repülőgép lezuhant Oroszország Sztavropoli területén. A négy pilóta katapultált, egyikőjüket még keresik. Az orosz védelmi minisztérium szerint a balesetet technikai probléma okozta. Vjacseszlav Gladkov belgorodi kormányzó szerint 25 légieszközt semmisítettek meg az Ukrajnával határos régió fölött péntekre virradóra. Néhány épületben kár keletkezett.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×