INFORÁDIÓ
2021. július 26. hétfő
Anikó, Anna

szentpéteri sándor

agrárminisztérium

erdő

túrázás

maszk

koronavírus

húsvét

ünnep

Az erdőkben mindenki számára van hely, de…

Az erdőkben mindenki számára van hely, de…

Várhatóan a korábbinál is több kiránduló lesz a hazai erdőkben a húsvéti hosszú hétvégén. Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára azt tanácsolja: kirándulni is csak az egy háztartásban élők menjenek, keressenek eldugottabb helyeket, ha pedig zsúfoltabb szakaszra érnek, az erdőben is viseljenek maszkot.

Mint ismert, a pandémia beköszöntével az erdők látogatottsága is jelentősen megnövekedett, hiszen azok egészséges kikapcsolódási helyszínként szolgálnak az embereknek. Országosan 20-30 százalékos emelkedés tapasztalható, de egy-egy népszerűbb és ismert helyszín látogatottsága a két-háromszorosára növekedett a korábbi évekhez képest. Szentpéteri Sándor szerint az erdőkben mindenki számára van ugyan hely, de azért, hogy saját és társaink egészségét megőrizzük, figyelve a természet megóvására is, néhány szabályt fontos betartani.

Köztük azt, hogy csak az egy háztartásban élők kiránduljanak együtt, a szabad levegőn is tartva egymástól a másfél méteres távolságot. Az államtitkár megjegyezte, maszkot nem kell hordani az erdőkben, leszámítva, amikor az ember egy olyan területre érkezik, ahol többen vannak. Ezzel együtt a szakember tanácsa szerint érdemes lehet kevésbé ismert célpontokat felkeresni, amelyekről az állami erdőgazdaságok és az Aktív Magyarország honlapján, de akár a termeszetjaro.hu felületén is tájékozódni lehet.

Említésre került továbbá – az erdők megnövekedett forgalma miatt – a szemetelés kérdése is. Bár a tárca nem kezdeményezte további szemétgyűjtők kihelyezését, a frekventáltabb helyeken a korábbiak megtalálhatók. Szentpéteri Sándor szerint elvárható, hogy a kikapcsolódás mellett vigyázzunk a természeti értékekre, ezért a legfontosabb szabály, hogy mindig vigyük magunkkal a kirándulás során keletkezett hulladékot. Annál is inkább, mert otthon akár szelektíven is van mód a gyűjtésükre.

Magyarországon a jelzett turistaútvonalak hossza meghaladja a 17 ezer kilométert, ebből az állami erdőkben 11 ezer kilométernyi hálózatot lehet igénybe venni. Emellett mintegy 1200 kilométernyi kerékpározásra és közel 400 kilométernyi lovaglásra kijelölt erdei út várja a kikapcsolódásra vágyókat.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Unsplash.com

Kapcsolódó hang

Az erdőkben mindenki számára van hely, de…
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018