eur:
395.02
usd:
372.06
bux:
65428.99
2024. április 17. szerda Rudolf
Nyitókép: Unsplash.com

Az erdőkben mindenki számára van hely, de…

Várhatóan a korábbinál is több kiránduló lesz a hazai erdőkben a húsvéti hosszú hétvégén. Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára azt tanácsolja: kirándulni is csak az egy háztartásban élők menjenek, keressenek eldugottabb helyeket, ha pedig zsúfoltabb szakaszra érnek, az erdőben is viseljenek maszkot.

Mint ismert, a pandémia beköszöntével az erdők látogatottsága is jelentősen megnövekedett, hiszen azok egészséges kikapcsolódási helyszínként szolgálnak az embereknek. Országosan 20-30 százalékos emelkedés tapasztalható, de egy-egy népszerűbb és ismert helyszín látogatottsága a két-háromszorosára növekedett a korábbi évekhez képest. Szentpéteri Sándor szerint az erdőkben mindenki számára van ugyan hely, de azért, hogy saját és társaink egészségét megőrizzük, figyelve a természet megóvására is, néhány szabályt fontos betartani.

Köztük azt, hogy csak az egy háztartásban élők kiránduljanak együtt, a szabad levegőn is tartva egymástól a másfél méteres távolságot. Az államtitkár megjegyezte, maszkot nem kell hordani az erdőkben, leszámítva, amikor az ember egy olyan területre érkezik, ahol többen vannak. Ezzel együtt a szakember tanácsa szerint érdemes lehet kevésbé ismert célpontokat felkeresni, amelyekről az állami erdőgazdaságok és az Aktív Magyarország honlapján, de akár a termeszetjaro.hu felületén is tájékozódni lehet.

Említésre került továbbá – az erdők megnövekedett forgalma miatt – a szemetelés kérdése is. Bár a tárca nem kezdeményezte további szemétgyűjtők kihelyezését, a frekventáltabb helyeken a korábbiak megtalálhatók. Szentpéteri Sándor szerint elvárható, hogy a kikapcsolódás mellett vigyázzunk a természeti értékekre, ezért a legfontosabb szabály, hogy mindig vigyük magunkkal a kirándulás során keletkezett hulladékot. Annál is inkább, mert otthon akár szelektíven is van mód a gyűjtésükre.

Magyarországon a jelzett turistaútvonalak hossza meghaladja a 17 ezer kilométert, ebből az állami erdőkben 11 ezer kilométernyi hálózatot lehet igénybe venni. Emellett mintegy 1200 kilométernyi kerékpározásra és közel 400 kilométernyi lovaglásra kijelölt erdei út várja a kikapcsolódásra vágyókat.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×