eur:
394.31
usd:
369.95
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Pixabay

Értesülés: teljes zárlat jöhet húsvétig idehaza

A korlátozások esetleges szigorításáról is dönthet a kormány jelenleg is zajló ülésén. A miniszterelnök szerint a koronavírus-járvány legnehezebb két hete előtt állunk, és a határoknál mindenképpen szigorításokra van szükség. A Pedagógusok Szakszervezete szerint minden köznevelési intézményben digitális oktatást kell elrendelni a vírus terjedésének megakadályozásáért.

„A helyzet valóban drámaian romlik” – a miniszterelnök szerint a következő hetekben drasztikusan emelkedik majd az új koronavírus-fertőzöttek és a kórházban ápoltak száma. Erről legutóbbi rádióinterjújában beszélt Orbán Viktor, aki szerint a határoknál mindenképpen szigorítani kell. „Az Európán kívüli, akár üzleti célú utazásokat is, radikálisan korlátozni kell, mert be fogják hurcolni nekünk ide az újabb gyorsan fertőző mutánsokat” – fogalmazott a kormányfő.

Müller Cecilia országos tisztifőorvos az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján arra kért mindenkit, hogy tartsa be a szabályokat, mert a koronavírus mutációi nagyon gyorsan terjednek, és már a fiataloknál is súlyos betegséget okoznak.

„Fontos, hogy további szigorításokat csak akkor léptessük hatályba, hogyha az feltétlenül elkerülhetetlen” – tette hozzá az országos tisztifőorvos, jelezve, hogy a korlátozások esetleges szigorításáról is dönthet a kormány.

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ Járványügyi osztályvezetője péntek este a Hír TV-ben azt mondta a legfontosabb a kontaktusok számának csökkentése. „Rendezvényeket már rég nem tartunk, de például az üzletek nyitva tartását esetleg egy 2 hetes periódusra korlátozni lehet azzal, hogy csak a létfontosságú élelmiszerüzletek, gyógyszertárak, posták, bankok maradjanak nyitva.”

Galgóczi Ágnes szerint megfontolandó lenne az is, hogy az alsó tagozatos osztályok rövid időre digitális oktatásra álljanak át.

„Azt gondolom, hogy egy 2 hetes periódusra lenne szükség, amely idő alatt a védőoltásokkal viszont nagyon gyorsan tudnánk haladni” – magyarázta.

Közben a Pedagógusok Szakszervezete szerint az összes oktatási intézményben el kell rendelni a tantermek kívüli oktatást. Erről Totyik Tamás alelnök beszélt az InfoRádióban: „A miniszterelnök úr nyilatkozata alapján egyértelműen ezt a lépést kellene megtenni. Hogy az összes oktatási intézményt bezárjuk. Így a városon belüli mozgás, a szülők mozgása is lelassul, és ezzel a járvány terjedését meg lehet fékezni.”

Az emberi erőforrások minisztere szerint a jelenlegi korlátozások a lehetséges eszköztár 70 százalékát merítik ki. Az iskolabezárások mellett – Kásler Miklós szerint – felmerülhet még például a tanszünet előre hozása vagy meghosszabbítása.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×