eur:
389.29
usd:
362.56
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Mintát cseppent egy antigén gyorsteszt paneljére a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet munkatársa a szociális szférában dolgozók koronavírus tesztelésén az intézet fogászati ügyeletének épületében 2021. január 17-én.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Müller Cecília: már a közösségekben is jelen van a gyorsan terjedő brit variáns

Kiderült, hogyan kell védekeznie annak, aki már mindkét vakcinaadagot megkapta, és mi lesz a további oltásokkal, ha valaki az első beadása után megbetegszik. A héten újabb oltóanyag-szállítmány érkezik.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese kezdte az operatív törzs hétfői tájékoztatóját:

  • A hétvégén 496 emberrel szemben intézkedtek, mert nem vagy rosszul hordták a maszkot.
  • 391-en nyilvános helyeken nem hordták a maszkot.
  • 36-an a tömegközlekedési eszközökön vagy a várakozóhelyeken, 69-en üzletekben, bevásárlóközpontokban szegték meg e szabályt.
  • 1443 ember szegte meg a kijárási tilalom és a közterületi tartózkodás szabályait, közülük 2 személy a kutyasétáltatásra vonatkozó előírásokat nem tartotta be.
  • 228 rendőri intézkedés történt a hétvégén a tranzitszabályok megszegése ügyében. (A fenti adatokról továbbiak itt.)

519 büntetőeljárás indult tavasz óta,

162 esetben jártak el rémhírterjesztés miatt, 31-szer közveszéllyel fenyegetés miatt,

146-szor csalás miatt, 31-szer járványügyi szabályszegés miatt; eddig 100 gyanúsítottat hallgattak ki ezen büntetőeljárásokban.

A gyógyultak száma már meghaladja az aktív fertőzöttek számát és ma ismét relatív alacsonyak voltak a fertőzöttségi és halálozási adatok - idézte fel Müller Cecília országos tisztifőorvos a napi adatokat: 875 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést és 68 beteg hunyt el. Az aktív fertőzöttek száma 110 853 főre csökkent (további részletek itt).

Felhívta a figyelmet Müller Cecília, hogy az adatok nem jelentik a járvány legyőzését, hiszen már több környező országban is ismét emelkednek a járványszámok és itthon még mindig sokan halnak meg a betegség szövődményeiben. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta az oltás felvételének fontosságát. Kiemelte: az elhunytaknál gyakran említett

krónikus alapbetegségek Magyarországon népbetegségek, sokakat érintenek, a vírusfertőzés így sokaknál járhat súlyos következménnyel.

A hétvégén 10 003-ra nőtt az idősotthonokban lakó vagy dolgozó beoltottak száma. Ha ezekben a közösségekben magas az átoltottság, akkor megáll a vírus cirkulációja, mert nem talál olyan szervezetet, amelyet meg tudna betegíteni, tehát nagyon sokat tesz a közösségért az, aki oltakozik – ismételte meg az országos tisztifőorvos.

Az oltóanyagokkal kapcsolatos téves, de széles körben terjedő információkkal kapcsolatban Müller Cecília azt kérte, hogy mindenki higgyen a magyar szakembereknek, és annak a rengeteg információnak, ami az évtizedek során és a járvány kezdete óta felhalmozódott a magyar járványügyben, ami világszinten is nagyon korszerűnek számít.

A kínai vakcináról azt mondta, ez egy teljes, de inaktivált (tehát fertőzésképtelen) vírust tartalmazó szer, ilyen oltásokat régóta használ a virológia. Attól, hogy ez egy korábbi, bevált technológia, még nem elavult – a járványos gyermekbénulás és az influenza elleni oltás is ilyen típusú.

A keddi nap folyamán gyakorlatilag elfogy az országba eddig beérkezett összes vakcina.

A Moderna-készítményeket csaknem eloltották a hétvégén az idősotthonokban. Kedden újabb, 61 tálcányi Pfizer-szállítmány érkezik – a vártnál kicsit kevesebb –, ez további 35 685 ember beoltását teszi lehetővé.

Akiknek a második adagot kell felvenniük, azoknak már félretették a megfelelő mennyiséget.

Müller Cecília elmondta, a jelenlegi kutatások szerint kellő védelmet adnak a most forgalomban lévő vakcinák a jelenlegi vírusvariánsok, mutációk ellen.

A gyermekvédelemben és a szociális ellátásban dolgozók közül 41 fő bizonyult pozitívnak a hétvégi teszteken (5920 fő vette igénybe a lehetőséget). A pozitív tesztek aránya 0,7 százalék – a szakember szerint megnyugtató, hogy a közösségben kevés pozitív, tünetmentes vírushordozó személy van.

Kérdések

A már beoltottak fertőzhetnek?

A különböző kutatócsoportok még nem egymást fedően foglalnak állást e kérdésben. Emiatt az aspecifikus védekezési módok, vagyis

a higiénés szabályok betartása továbbra sem elengedhető egy oltott személy esetében sem.

Még azzal együtt sem, hogy az oltott személy, mivel nem lesz beteg vagy nem válik súlyossá a betegsége, kisebb eséllyel terjeszti a vírust (ez viszont bizonyos).

Van-e olyan alapbetegség, amivel nem adható be az oltás? Például vérhígítót szedőknek?

A két mRNS alapú vakcina várandósság alatt nem adható, illetve csak akkor nem adható, ha valaki kifejezetten valamelyik alkotóelemére allergiás. Az egyéb allergiák esetén egyeztetni kell, az oltó orvos dönt az olthatóságról, de alapesetben nem ellenjavallat. A vérhígító sem zárja ki az oltás lehetőségét. A magas vérnyomás sem akadály, sőt mivel ez kockázati tényező, ezért egyenesen ajánlott az oltás beadása.

A kínai Sinopharm vakcináról mit lehet tudni?

Az OGYÉI munkatársai a gyártás technológiáját ellenőrzik most (és azt mondták, biztonságos), mert ez a vizsgálat alapvetően szükséges a nemzeti engedély kiadásához. Csak hatékony és biztonságos vakcina kap majd engedélyt.

A brit variánst hány mintában találták meg?

Itthon egyelőre nem sokszorozza meg a fertőzések számát ez a mutáció, de számítani kell arra, hogy ez meg fog történni. Jelenleg négy embernél fedték fel az angol variánst a Nemzeti Népegészségügyi Központban, míg a Pécsi Tudományegyetem munkatársai öt esetben mutatták ki a vírust.

Nem mindegyik volt összefüggésbe hozható utazási előzménnyel,

ezért már bizonyosan közösségben is terjed ez a vírusmutáció, a szokásos szabályok betartása tehát még fontosabb most.

A 3000 fő beoltására elég 6000 adag orosz vakcinával mi lett?

Tárolják, valamint vizsgálják a minőségét, és e vizsgálatok biztatók. A gyártóhelyen hasonló vizsgálatot folytatnak majd magyar szakemberek hamarosan, mint amilyen most zajlik Kínában. Az orosz fél rendkívül nyitott, átadja a szükséges adatokat - közölte Müller Cecília.

Ha valaki a védettség kialakulása előtt kapja meg a fertőzést, az első és a második oltás között, akkor mi történik? Kell-e harmadik ismétlő oltás?

Elméletileg megfertőződhet valaki az első oltás után, ekkor egy akut betegség stádiumába kerül, amikor semmilyen védőoltást nem lehet beadni (más oltásoknál is így van ez). Ha meggyógyult, megkaphatja a második adagot, harmadikra nincs szükség.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×