INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 6. csütörtök
Berta, Bettina

koronavírus

vakcina

oroszország

A koronavírus-járványra utaló COVID-19 felirat a spanyol csendőrség gépjárművének tetején Madridban 2020. április 8-án. A járvány miatt a spanyol rendőrség megerősíti a rendőrségi jelenlétet a húsvéti ünnepek alatt, miután az emberek egyre kevésbé tartják be a kijárási korlátozásokat.

Koronavírus - Nagyüzemi gyártásba kezdenek az oroszok

Infostart / MTI

Oroszország 200 millió dózis vakcinát tervez gyártatni az év végéig egy több országra kiterjedő partnerség keretében. Ezt Kirill Dmitrijev, az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) vezetője nyilatkozta a Newsweek amerikai magazinnak.

Mint Kirill Dmitrijev mondta, a vakcinát az orosz egészségügyi minisztérium Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézete (NICEM) fejlesztette ki. Hasonló két szert dolgozott ki az oxfordi egyetem, az Astra Zeneca és a kínai CanSino Biologics.

Dmitrijev prognózisokra hivatkozva azt mondta, hogy

az adenovírus-vektoron alapuló vakcina gyártása 2021-ben eléri majd a 3 milliárd dózist.

A moszkvai Ivan Szecsenov Orvostudományi Egyetem nevében Vagyim Taraszov, a moszkvai felsőoktatási szakintézmény Transzlációs Medicina és Biotechnológiai Intézetének igazgatója jelentette be, hogy sikerrel zárult a Covid-19 vakcina önkénteseken történő, június 18-án elkezdett klinikai tesztelése.

Alekszandr Gincburg, a Gamaleja Intézet vezérigazgatója a TASZSZ-nak nyilatkozva hétfőn azt mondta, hogy az intézmény a Mihail Murasko egészségügyi miniszterrel egyeztetett menetrend alapján augusztus 2-4. környékén tervezi bejegyeztetésre felterjeszteni a vakcináját a járványügyi védekezésben illetékes orosz fogyasztóvédelmi felügyelethez (Roszpotrebnadzor).

A hatóságnak augusztus 12-ig kell elbírálnia az anyagot. Gincburg szerint

a vakcina augusztus közepén kerülhet "polgári forgalmazásba".

Az akadémikus közölte, hogy a tesztelés második szakasza, amelynek célja, hogy egy második oltás révén két évig, vagy akár annál hosszabb ideig tartó immunitás alakuljon ki, már elkezdődött, és július végére - augusztus elejére fejeződik majd be. Beszámolója szerint a klinikai kísérletekben részt vevő önkénteseknél immunitás alakult ki. Mint mondta,

az alanyokat nemcsak antitestek, hanem vírussemlegesítő antitestek jelenlétére is tesztelik, és a későbbiekben a T-sejtes immuntás kialakulását is vizsgálni fogják náluk.

Murasko egészségügyi tárcavezető csütörtökön a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy az Oroszországban kifejlesztés alatt álló 17 vakcina közül 3-4 juthat el a gyártásig. Dmitrijev a Newsweeknek nyilatkozva azt is elmondta, hogy külföldön 13 millió, orosz és japán tudósok által a koronavírus kimutatására kidolgozott EMG-tesztet vásároltak meg. Beszámolója szerint a gyors és hatékony eszköz segítségével sikerült megakadályozni a fertőzés robbanásszerű elterjedését több orosz nagyvállalatnál, de hivatalokban és labdarúgó-stadionokban is.

Elmondta, hogy az RFPI néhány országban pilótaprojektet indított el, amelynek célja a járványügyi szempontból biztonságos légi közlekedési csomópontok kialakítása az idegenforgalom helyreállítása érdekében.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Victor Lorena
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018