eur:
392.2
usd:
366.79
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet felnőtt intenzív osztálya 2019. szeptember 26-án. A magyar kórházak fejlesztése központi és döntő kérdés, ennek jegyében 4,5 milliárd forint keretösszegben szereztek be 722 altató- és lélegeztetőgépet. A készülékekből 18 jutott az Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetbe 130 millió forint értékben - jelentette be az emberi erőforrások minisztere a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Koronavírus – Fokozott veszélyben vannak a dohányosok

A koronavírus a légzőszerveket támadja, máshol nem tud eredményesen szaporodni: a dohányzás viszont épp ott gyengít, ahol most erősnek kellene lenni.

Szem, száj, orr – ez a három terület, ahol a vírus a nyálkahártyákhoz jutva megtapadhat. A koronavírus a testnyílásokon bejutva megtapad a nyálkahártyákon, és a nyák folyamatosan csordogál „lefelé” a légutakon. A nyálkahártyákon úgynevezett csillószőrös hámsejtek alkotnak fizikai védővonalat, feladatuk a szennyezések, kórokozók kisöprése a külvilágba, még mielőtt túl mélyre hatolnának.

"Dohányzás hatására azonban a csillószőrös hámsejtek lebénulnak, hajladozás helyett csak rogyadoznak, nem képesek betölteni funkciójukat. Így a dohányos a védelmi rendszer egyik nagyon fontos elemétől esik el" – mondta Hidvégi Edit tüdőgyógyász, a Tüdőközpont szakorvosa a 24.hu-nak.

Amint a koronavírus átjut a nyálkahártyán, befurakszik a sejtekbe, és arra „kényszeríti” őket, hogy sokszorosítsák RNS-ét és fehérjéit: sokszorosan újratermelteti magát. A vérárammal a test minden szegletét bejárják, de az úgynevezett célszerveket a tüdő, a garat, vagyis a légzőrendszer részei jelentik számukra. Ezért ide fókuszál az immunrendszer is, itt jelentkeznek a tünetek,

A tünetek megjelenése már az immunrendszer harcának jele, e küzdelem kimenetelén fordul meg az ember sorsa. Ezért jelent komoly rizikófaktort bármely betegség, gyógyszer vagy bármi egyéb okból fennálló immunhiányos állapot.

A tüdőben a vírus a léghólyagok és a szövetek közti térbe jutva gyulladást okoz, következményként savós váladék gyűlik fel, egyre inkább nehezíti a gázcserét, legrosszabb esetben a beteg súlyos oxigénhiány miatt megfullad. Ezért központi kérdés a rendelkezésre álló lélegeztető gépek száma.

A dohányzás újabb hátulütője, hogy eleve enyhe krónikus gyulladásban tartja a légúti nyálkahártyát, ami értelemszerűen „hozzáadódik” a vírus okozta gyulladáshoz, jelentősen rontva a beteg esélyeit. Emellett a cigaretta hatására fellazul a légutakban található nyálkahártya, és nemcsak a vírusok megtapadásához biztosít kedvezőbb körülményeket, hanem növeli a bakteriális felülfertőzés esélyét is.

A koronavírus egyik rizikócsoportját alkotják az asztmások. Egyrészt ők is krónikus, allergiás légúti gyulladással küzdenek, másrészt a tüdejükben jelen lévő gyulladás hörgőszűkületet okoz, számukra enyhébb tüdőgyulladás is komolyabb következményekkel járhat – és ugyanez igaz a „csak” dohányosokra is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×