INFORÁDIÓ 
2020. július 15. szerda
Henrik, Roland

koronavírus

magyar szakszervezeti szövetség

szakszervezet

munkáltató

Szigorúbb szabályokat sürget a szakszervezet

Szigorúbb szabályokat sürget a szakszervezet

InfoRádió

A Magyar Szakszervezeti Szövetség üdvözli a kormány gazdaságvédelmi intézkedéseit, de úgy látja, további lépésekre is szükség van. Kordás László elnök a családoknak kamatmentes hitelt, a kis- és középvállalkozásoknak további segítséget sürget.

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán ismertette a koronavírus-járvány miatt hozott gazdasági, munkahelyvédelmi intézkedéseket. Döntöttek a munkavállalási szabályok rugalmasabbá tételéről, a cél az, hogy a munkaadók és a munkavállalók könnyebben meg tudjanak egyezni egymással. Emellett felfüggesztik a hitelek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét, a súlyos gondokkal küzdő ágazatokban pedig elengedik a munkáltatók járulékfizetési kötelezettségét.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSZSZ) elnöke szerint sok vállalkozásnak segítenek az intézkedések, de nem elegendők. Úgy látja, szigorítani kell a munkajogi szabályokon.

"Igazából a munkavállaló és a munkáltató is megpróbál pozitív megoldást találni a helyzetben arra, hogy hogyan lehet megtartani a munkavállalókat úgy, hogy ez később se okozzon problémát. Azonban nagyon sok olyan tisztázatlan helyzet van, ami a veszélyhelyzetből adódik" - tette hozzá.

Egy példát említve elmondta, hogy vis maiorként tekintenek erre a helyzetre a munkáltatók, és

a fizetés nélküli szabadság intézményét egyre több helyen alkalmazzák

de ezt az MSZSZ nem javasolja semmi esetre sem, hiszen a munkavállalóknak nem lesz jövedelmük. Mivel amúgy sem nagyon vannak tartalékaik, ebből következően nagy problémák is előállhatnak.

Nem lehet rábízni a két fél helybeni alkujára a folyamatot, hanem jogalkotói lépésekre lenne szükség - fejtette ki Kordás László.

Gondolkodnak abban is, hogy

a most termelésen kívül töltött órákat, napokat később lehetne ledolgozni,

ez már egy fokkal jobb megoldás Kordás László szerint, ám ez a nyári szabadságolások idején okozhat gondot, ráadásul akkor is vigyázni kell majd a gyerekekre.

De vannak nagyon pozitív példák is:

"Országos nagyvállalat van, amely

távolléti díjat

fizet, illetve amely bevezette az otthoni munkavégzés lehetőségét, megteremtette ennek a feltételeit. Ez a legjobb megoldás arra az időszakra, amíg fennáll ez a helyzet, hogy utána minél gyorsabban helyreálljon a cég termelési volumene" - mondta a szakszervezeti vezető.

Kordás László szerint a kis- és közepes vállakozásoknak célzott, nagyobb segítséget kell adni, mert ezek nem rendelkeznek számottevő tartalékkal. Csak akkor térhet vissza az élet gyorsan a most leállni kényszerült vállalkozásoknál, ha sikerül megtartani a munkavállalóikat.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

Szakszervezeti vezető a munkahelyek védelméről
 
Összefoglaló
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018