INFORÁDIÓ
2021. július 25. vasárnap
Jakab, Kristóf

aréna

karácsony gergely

budapest

párbeszéd

mszp

zöldek

szociáldemokraták

Karácsony Gergely főpolgármester sajtótájékoztatót tart a Városházán 2020. január 17-én. A főpolgármester elmondta, hogy évente nagyjából kétmilliárd forintból szüntetnék meg a CT- és MR-várólistákat Budapesten a daganatgyanús megbetegedések esetében.

Karácsony Gergely elárulta, mit látna a legszívesebben a belpolitikában

Teljes ellenzéki összefogást, és azon belül is egy szociáldemokrata–zöld alternatívát látna szívesen a jövőben a Párbeszéd társelnöke. Karácsony Gergely budapesti főpolgármester erről az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt.

Azokat az okokat, politikai stratégiai dilemmákat, amelyek miatt az LMP-ből korábban kivált a Párbeszéd Magyarországért, és így ma két zöld párt van, a történelem felülírta, vélekedett Karácsony Gergely az InfoRádió stúdiójában.

„Mindkettőre szükség van, sőt, arra van szükség, hogy a zöldpolitikát újragondoljuk, újraértelmezzük, hogy a korábban a zöldpolitika nevében megjelent politikusokat visszacsábítsuk. És ami nagyon fontos, hogy azok a fiatalokat, akik részben a saját generációjuk, részben pedig a bolygóért érzett felelősségük miatt kint tüntetnek az utcán, a klímatüntetések új korosztályát is megtaláljuk” – tette hozzá a főpolgármester.

Szeretnének új lapot indítani a zöldpolitikában. „Ma, azt gondolom, ez különösen fontos, a magyar belpolitika és az európai politika szempontjából is. És ez nemcsak egyszerűen pártok valamilyen kombinációban való egymásra találása, hanem a zöldpolitika új alapokra helyezése, azzal együtt is, hogy én, az MSZP–Párbeszéd korábbi miniszterelnök-jelöltjeként is nagyon fontosnak érzem, hogy

a zöld pártok és a szociáldemokrata gondolat szövetségi szinten újra találkozzon.

Ennek az értelmében én egy szocáldemokrata–zöld szövetséget látnék a legszívesebben a magyar belpolitikában” – hanztott el az Arénában.

A politikus szerint még korai pártnevekkel dobálózni, és pártpolitikai szervezeti kérdéseket megvitatni. „Nemcsak a magyar belpolitika miatt, hanem általában, az előttünk lévő globális kihívások miatt a zöldek és a szociáldemokraták együttműködése szükséges” – ismételte meg. Úgy vélte, érdemes keresni a szövetséget, és például az MSZP jó irányba indult el a társelnöki rendszer bevezetésével és egy új politikai stratégia irányával. De hogy a pártok hogyan teszik rendbe a saját szervezetüket, vagy mi lesz egy összefogás neve, az még a jövő zenéje.

Karácsony Gergely szerint létre kell hozni a teljes ellenzéki egységet, azon belül pedig fel kell építeni egy szociáldemokrata–zöld alternatívát.

Az Arénában az is elhangzott, hogy Budapest főpolgármestere jelentős béremeléssel számol a BKV-nál. Mint mondta, a főváros nincs abban a helyzetben, hogy a szakszervezet által követelt 15 százalékot megadják, de a cég által kínált 8 százalékhoz képest van mozgástér felfelé. Szó esetett még az egységes parkolási rendszerről, továbbá a pesti rakpart nyári lezárásáról is.

InfoRádió - Aréna – Karácsony Gergely (1. rész)
 
InfoRádió - Aréna – Karácsony Gergely (2. rész)
 

Nyitókép: Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó hang

Karácsony Gergely elárulta, mit látna a legszívesebben a belpolitikában
 
Karácsony Gergely - BKV, rakpartok és parkolás
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018