eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Karácsony Gergely főpolgármester sajtótájékoztatót tart a Városházán 2020. január 17-én. A főpolgármester elmondta, hogy évente nagyjából kétmilliárd forintból szüntetnék meg a CT- és MR-várólistákat Budapesten a daganatgyanús megbetegedések esetében.
Nyitókép: Koszticsák Szilárd

Karácsony Gergely elárulta, mit látna a legszívesebben a belpolitikában

Teljes ellenzéki összefogást, és azon belül is egy szociáldemokrata–zöld alternatívát látna szívesen a jövőben a Párbeszéd társelnöke. Karácsony Gergely budapesti főpolgármester erről az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt.

Azokat az okokat, politikai stratégiai dilemmákat, amelyek miatt az LMP-ből korábban kivált a Párbeszéd Magyarországért, és így ma két zöld párt van, a történelem felülírta, vélekedett Karácsony Gergely az InfoRádió stúdiójában.

„Mindkettőre szükség van, sőt, arra van szükség, hogy a zöldpolitikát újragondoljuk, újraértelmezzük, hogy a korábban a zöldpolitika nevében megjelent politikusokat visszacsábítsuk. És ami nagyon fontos, hogy azok a fiatalokat, akik részben a saját generációjuk, részben pedig a bolygóért érzett felelősségük miatt kint tüntetnek az utcán, a klímatüntetések új korosztályát is megtaláljuk” – tette hozzá a főpolgármester.

Szeretnének új lapot indítani a zöldpolitikában. „Ma, azt gondolom, ez különösen fontos, a magyar belpolitika és az európai politika szempontjából is. És ez nemcsak egyszerűen pártok valamilyen kombinációban való egymásra találása, hanem a zöldpolitika új alapokra helyezése, azzal együtt is, hogy én, az MSZP–Párbeszéd korábbi miniszterelnök-jelöltjeként is nagyon fontosnak érzem, hogy

a zöld pártok és a szociáldemokrata gondolat szövetségi szinten újra találkozzon.

Ennek az értelmében én egy szocáldemokrata–zöld szövetséget látnék a legszívesebben a magyar belpolitikában” – hanztott el az Arénában.

A politikus szerint még korai pártnevekkel dobálózni, és pártpolitikai szervezeti kérdéseket megvitatni. „Nemcsak a magyar belpolitika miatt, hanem általában, az előttünk lévő globális kihívások miatt a zöldek és a szociáldemokraták együttműködése szükséges” – ismételte meg. Úgy vélte, érdemes keresni a szövetséget, és például az MSZP jó irányba indult el a társelnöki rendszer bevezetésével és egy új politikai stratégia irányával. De hogy a pártok hogyan teszik rendbe a saját szervezetüket, vagy mi lesz egy összefogás neve, az még a jövő zenéje.

Karácsony Gergely szerint létre kell hozni a teljes ellenzéki egységet, azon belül pedig fel kell építeni egy szociáldemokrata–zöld alternatívát.

Az Arénában az is elhangzott, hogy Budapest főpolgármestere jelentős béremeléssel számol a BKV-nál. Mint mondta, a főváros nincs abban a helyzetben, hogy a szakszervezet által követelt 15 százalékot megadják, de a cég által kínált 8 százalékhoz képest van mozgástér felfelé. Szó esetett még az egységes parkolási rendszerről, továbbá a pesti rakpart nyári lezárásáról is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×