INFORÁDIÓ 
2021. január 21. csütörtök
Ágnes

tankötelezettség

roma

munkaerőpiac

Öt év alatt a 17 éves roma fiúk harmada eltűnt az oktatásból

Öt év alatt a 17 éves roma fiúk harmada eltűnt az oktatásból

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika

Romlott a roma fiatalok helyzete az oktatásban és a munkaerőpiacon is. Egy, a mai huszonéveseket vizsgáló friss tanulmány szerint a cigányságot hátrányosan érintette a tankötelezettség korhatárának leszállítása, a foglalkoztatási mutatóik viszont a közmunkának köszönhetően javultak. A cikk szerzője, Scharle Ágota (Budapest Intézet) mondta el a részleteket az InfoRádióban.

Az utóbbi időszak szakpolitikai változásai - úgy tűnik - visszafordulást hoztak az iskolázottság terén, a roma fiatalok esetében erőteljes a romlás - közölte az InfoRádióban egy, a kilencvenes években született cigány fiatalokkal foglalkozó kutatás eredményeit a szerző, Scharle Ágota, a Budapest Intézet vezető kutatója.

"Másik következtetés, hogy a munkaerőpiacon viszont javulást látunk, felzárkózást is, szűkült is a szakadék a roma és a nem roma fiatalok között, de ez kizárólag a közmunkának volt közölhető" - folytatta a kutató.

Mint kifejtette,

1945 óta tartott egy egyértelműen pozitív folyamat, ami a romák iskolázottságát javította,

a kicsúcsosodás 2016-ban volt, amikor is a roma lányok 20 százaléka már érettségit szerzett.

A tanulmány szerint a tankötelezettség alsó korhatárának leszállítása negatívan érintette a roma fiatalokat.

"Ha az érintett évjáratokat nézzük, a nem roma fiataloknál nincs változás, viszont a roma fiataloknál egy nagyon erőteljes csökkenést látunk: a roma lányok majdnem háromnegyede iskolás volt még 2011-ben, 2016-ban a 17 éves lányoknak viszont már csak 58 százalék. A fiúknál még nagyobb a különbség, több mint 80-ról 58 százalékra csökkent az arány öt év alatt."

Vélekedése szerint a munkaerőhiány fontos ok a számok miatt, sokan kezdtek dolgozni azért, mert egyrészt nem volt kötelező tanulni, másrészt szükség volt rájuk a munkaerőpiacon. Ámde a szegregáció és a pedagógiai lehetőségek szűkülése is mind "besegít" a lemorzsolódásban, ráadásul az érettségivel nem rendelkező fiatalok még nehezebben jutnak munkához a kutatás szerint.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Romlott a roma fiatalok helyzete
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018