eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Öt év alatt a 17 éves roma fiúk harmada eltűnt az oktatásból

Romlott a roma fiatalok helyzete az oktatásban és a munkaerőpiacon is. Egy, a mai huszonéveseket vizsgáló friss tanulmány szerint a cigányságot hátrányosan érintette a tankötelezettség korhatárának leszállítása, a foglalkoztatási mutatóik viszont a közmunkának köszönhetően javultak. A cikk szerzője, Scharle Ágota (Budapest Intézet) mondta el a részleteket az InfoRádióban.

Az utóbbi időszak szakpolitikai változásai - úgy tűnik - visszafordulást hoztak az iskolázottság terén, a roma fiatalok esetében erőteljes a romlás - közölte az InfoRádióban egy, a kilencvenes években született cigány fiatalokkal foglalkozó kutatás eredményeit a szerző, Scharle Ágota, a Budapest Intézet vezető kutatója.

"Másik következtetés, hogy a munkaerőpiacon viszont javulást látunk, felzárkózást is, szűkült is a szakadék a roma és a nem roma fiatalok között, de ez kizárólag a közmunkának volt közölhető" - folytatta a kutató.

Mint kifejtette,

1945 óta tartott egy egyértelműen pozitív folyamat, ami a romák iskolázottságát javította,

a kicsúcsosodás 2016-ban volt, amikor is a roma lányok 20 százaléka már érettségit szerzett.

A tanulmány szerint a tankötelezettség alsó korhatárának leszállítása negatívan érintette a roma fiatalokat.

"Ha az érintett évjáratokat nézzük, a nem roma fiataloknál nincs változás, viszont a roma fiataloknál egy nagyon erőteljes csökkenést látunk: a roma lányok majdnem háromnegyede iskolás volt még 2011-ben, 2016-ban a 17 éves lányoknak viszont már csak 58 százalék. A fiúknál még nagyobb a különbség, több mint 80-ról 58 százalékra csökkent az arány öt év alatt."

Vélekedése szerint a munkaerőhiány fontos ok a számok miatt, sokan kezdtek dolgozni azért, mert egyrészt nem volt kötelező tanulni, másrészt szükség volt rájuk a munkaerőpiacon. Ámde a szegregáció és a pedagógiai lehetőségek szűkülése is mind "besegít" a lemorzsolódásban, ráadásul az érettségivel nem rendelkező fiatalok még nehezebben jutnak munkához a kutatás szerint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×