eur:
394.95
usd:
363.48
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke újságíróknak nyilatkozik, miután az ellenzéki pártok egyeztetést tartottak a DK központi irodájában 2018. március 18-án. A tárgyalást Gyurcsány Ferenc kezdeményezte, meghívta az MSZP-Párbeszéd, az LMP és a Jobbik vezetőit. A Jobbik nem fogadta el a meghívást.
Nyitókép: Illyés Tibor

Gyurcsány Ferenc: Orbán Viktor most bajban van, hogy mit csináljon

A volt miniszterelnök szerint a kormánynak már nincs elég ideje a nagy ellátórendszerek reformjára, és a politikai mozgástere is leszűkült, az ellenzék feladata pedig a választási felkészülés. A DK elnökével készült teljes beszélgetést az InfoRádió Arénájában hallgathatják meg szerda este hattól.

Két év kormányzás jön - mondta a közelmúltban Orbán Viktor miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatóján. Két évig most választás sem lesz; Gyurcsány Ferenc így többek között arról beszélt az InfoRádió Aréna című műsorának stúdiójában, hogy szerinte mi várható pártjától, a Demokratikus Koalíciótól, illetve az ellenzéktől a következő időszakban.

Mindenekelőtt azonban a kormányzati teljesítményt értékelte.

"Legyen igaza a miniszterelnöknek, én azt mondom! Sok kormányzást - amit mi erről gondolunk - azért nem mutattak eddig.

Ha az lesz a kormányzás, hogy kifestik a kórházi várótermeket, az még nem teszi rendbe az egészségügyet. Szurkolok, azzal együtt, hogy némi tapasztalattal a kormányzásról azt gondolom, hogy ha valaki a félidőben kezd el kormányozni, nagy dolgot már nem tud csinálni. A nagy dolog mindig ellentmondásos, időnként fáj valakinek, de két év alatt nem is érnek be a gyümölcsei. Azt gyanítom, bajban van a miniszterelnök, hogy most mit csináljon", fejtette ki Gyurcsány Ferenc, hozzátéve, hogy persze nem ő Orbán Viktor tanácsadója.

Az ellenzék dolga ezzel szemben "nagyon egyszerű": másfél év alatt, 2021 őszéig felkészülni a 2022-es országgyűlési választásokra.

Arról, hogy milyen dolgot nem lehet kampányban egy kormánynak megtenni, azt mondta, "nagy intézményi átalakításokat, a terhek jelentős átrendezését eredményező intézkedéseket sem az egészségügyben, sem az oktatásban már nem nagyon lehet csinálni". Úgy véli,

az egészségügy rendbetételéhez négy év is kevés.

"A legkönnyebb természetesen, ha van költségvetési mozgástér, akkor a választáshoz közelegve bele fog szagolni a levegőbe a kormány, és körülnéz, melyik társadalmi csoportnak adjon több pénzt. Ezt mindig könnyen meg lehet csinálni, a döntés után máris jön a pénz. Nem számítok nagyon másra" - mondta.

Ha szerinte a miniszterelnök továbbra is harcias politikát visz és támad, annak az lesz a következménye, hogy a vele szembenállókat mozgósítja, erre pedig példa az önkormányzati választás is. Ám

"ha elkezd konszolidálni, a saját tábora, amelyet arra trenírozott éveken keresztül, hogy mindig harc van, elkezd morzsolódni.

Marad még a kormányzás lehetősége, de ahogy mondtam, itt, a ciklus közepén elkezdeni érdemi ügyekkel foglalkozni pokoli kockázatos. Ezért látjuk, hogy a miniszterelnök most hol lágyabb, hol keményebb hangot üt meg. Szterintem bizonytalankodás van" - mondta a politikus, hozzátéve, a februári évértékelőig azért nagyjából kiderül, hogy valójában mi fog történni.

A Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnökkel folytatott teljes beszélgetést szerda este 6-tól hallhatja az InfoRádió (88,1) Aréna című műsorában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Soha nem látott vagyon füstölt el a magyarok bankszámláiról, de végre van, aminek örülhetünk

Soha nem látott vagyon füstölt el a magyarok bankszámláiról, de végre van, aminek örülhetünk

Ugyan a tavalyi utolsó negyedévben végre nem nőtt tovább a sikeres csalások értéke az előző negydévhez képest, ám éves alapon még így is duplázást láthattunk. 2023-ban egyetlen év alatt 23,2 milliárd forintnyi sikeres visszaélés történt a nem kártyás elektronikus pénzforgalomban. A digitális pénzforgalom naposabb oldalát tekintve az látszik, hogy a mobilfizetések gyorsan terjednek, a kártyákkal már kétszer többet fizetünk, mint amennyi készpénzt veszünk fel velük, és a fizetési kérelmek száma is nagyot emelkedett. A hazai pénzforgalom legfontosabb trendjeiről júniusi Financial IT konferenciánkon részletesen is szó lesz.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 19. 06:51
×
×
×
×