eur:
392.63
usd:
367.48
bux:
67125.11
2024. április 26. péntek Ervin
Diákok kitöltik a feladatlapokat a központi írásbeli felvételi vizsgán az Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban 2015. január 17-én. Ezen a napon 480 intézmény 499 vizsgahelyszínén tartják a középfokú iskolák központi írásbeli felvételi vizsgáit a 8 és a 6 évfolyamos gimnáziumokban, továbbá a 9. évfolyamra és az Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkezők számára. Orosházán 260 fiatal ír felvételit.
Nyitókép: Rosta Tibor

Nagyot esnek idén a felvételi ponthatárok

Kommunikáció szakon 440 pontról 400-ra, a jogászoknál 440 pontról 350-re zuhan az alsó határ.

Az idén ismét többen juthatnak be a felsőoktatásba, miután számos népszerű szak ponthatára csökken - írja a Magyar Nemzet.

Az ősszel induló képzésekre február 15-ig kell beadni a jelentkezéseket, az előzetes pontszámok pedig megkönnyítik az esélylatolgatást.

63 intézmény bő 7000 képzése közül lehet választani, igaz, a fiatalok többsége évről évre ugyanarra a negyven-ötven közkedvelt szakra jelentkezik. A népszerűségi listát évtizede vezető

gazdálkodás és menedzsment szakra pél­dául tavaly tízezernél is többen szerettek volna bekerülni.

A felvételi eredményeket idén is július közepén hirdeti majd ki a szakminisztérium.

Előzetes pontszámokat 2013-ban határoztak meg először, akkor még csak 16 szakon, ma viszont már 31 alapszakon és tíz osztatlan képzésen tudható előre a bejutási küszöb, és jó hír a felvételizőknek, hogy a pontszámok sokat csökkentek a kezdetekhez képest. Míg néhány évvel ezelőtt az érintett képzések többségéhez 430–460 közötti pontszámra volt szükség a maximális ötszázból, most sok szakhoz már 310-320 pontot is elég összegyűjteni, négyszáz feletti pontszámra pedig nincs is szükség. Tavalyhoz képest jelentősen enyhültek a követelmények többek közt a jogászképzésben, ahol a korábbi 440 helyett mind­össze 350 pont lesz a minimum.

Igaz­ságügyi igazgatás képzésen 424 helyett 350 lett a ponthatár. ­Kommunikáción 440-ről négyszáz pontra, pszichológián 435-ről négyszáz pontra változott a pontszám, de érinti a könnyítés a nemzetközi gazdálkodás, illetve nemzetközi tanulmányok szakokat is, ahol a korábbi 420 és 455 helyett most már csak négyszáz pontra lesz szükség.

A leendő lótenyésztők tíz-, a gyógyszerész hallgatók ötpontos könnyítést kaptak,

és további képzéseken is lesz csökkentés.

Általános orvosi szakon marad a 380 pontos követelmény, az építészmérnöki vagy a szociológiaképzést választók pedig 330 pontos minimummal számolhatnak. Agrármérnöki és erdőmérnöki szakra várhatóan háromszáz pont is elég lesz.

A sikeresen felvételizők száma egyébként folyamatosan emelkedett az elmúlt időszakban: tavaly 112 ezer jelentkezőből csaknem 79 ezer fiatal jutott be az általa megjelölt képzések valamelyikére, míg a 2018-as felvételi csak 75 ezernek sikerült, egy évvel korábban pedig 72 ezren iratkozhattak be.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×