eur:
394.05
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Egy természetjáró sétál pórázon vezetett kutyájával a Széchenyi-hegyi turistaút egyik elágazásánál. Előtérben egy öreg fa törzsére festett szabványos turistajelzések. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Jászai Csaba

Pokorni Zoltán egyensúlyt szeretne a Normafa rendbetétele és a "zöld hevület" között

Tüntetést hirdetett szombatra a Normafán kivágandó fák miatt a Párbeszéd. A XII. kerületi önkormányzat arra hívta fel a figyelmet, hogy az érintett felület nem erdőövezet, hanem közlekedési terület. A WWF Magyarország természetvédelmi szempontból nem tartja komoly veszteségnek a kivágandó fákat. Közben egyeztetésre hívta Karácsony Gergely főpolgármestert és Szabó Tímeát, a Párbeszéd társelnökét Pokorni Zoltán, a Hegyvidék polgármestere.

Összesen 220 fa és 250 négyzetméternyi cserje kivágására kapott engedélyt a XII. kerület, hogy a helyükön parkolót alakítson ki a Normafán – írta meg napokkal ezelőtt a 24.hu. Nem sokkal ezután online petíció is indult a parkoló építésének leállításáért, amelyet mostanra több mint 6500-an írtak alá. A Párbeszéd pedig szombatra tüntetést hirdetett. Szabó Tímea a párt társelnöke az InfoRádiónak azt mondta: szerintük a Normafán forgalomcsökkentésre lenne szükség, mert szerinte már most is nagyon sok busz jár arra.

"Be kellene fejezni a fogaskerekűnek a felújítását, a továbbépítését, megy arrafelé a libegő is, tehát számos módon meg lehet most is közelíteni a Normafát – fogalmazott. – Amit mi mindenképpen meg szeretnénk akadályozni, az az, hogy több fát kivágjanak annak érdekében, hogy még több autó mehessen oda föl. Egyrészről ez egy Natura 2000-es terület, tehát eleve nem lehetne semmilyen környezetpusztítást végezni, másrészről nincs is erre szükség – tette hozzá Szabó Tímea, aki szerint egy parkolóbővítést meg lehet oldani másképpen is. – […] A Párbeszéd évek óta mondja, és Karácsony Gergely főpolgármester, a párt társelnöke szintén ezzel nyerte meg a budapesti választást, hogy nem lesz több fakivágás a fővárosban, amihez mi tartjuk is magunkat."

A XII. kerületi önkormányzat közölte, hogy az új parkoló megépítésével együtt megszűnik a Síház előtti területen a jelenlegi, több ezer négyzetméteres aszfaltozott parkoló, valamint a buszvégállomás és a buszforduló, ezek helyén zöldfelületet alakítanának ki. Szabó Tímea szerint viszont nincs szükség új parkokra. "Nem kell zöldesíteni.

Az egy kenegetés, amit Pokorni Zoltánék csinálnak.

Sunyi módon próbálják eltitkolni, hogy 200 darab fát akarnak kivágni – fogalmazott. – Nincs szükség arra a fajta parkra, amit ők most ott csinálnak. Számos park és erdő van már a Normafánál, ott lehet sétálni. Ahhoz, hogy most egy új parkot létrehozzanak, arra semmi szükség. Egyébként ott lehet, az Olimpiai Hotel területén már most egy parkolót csinálni – tette hozzá a Párbeszéd társelnöke – Lehet csűrni-csavarni, de semmi értelme nincsen. Pontosan tudjuk, hogy itt már megint egy fideszes mutyiról van szó. Ebből, köszönjük szépen, nem kérünk – húzta alá.

A Hegyvidéki Önkormányzat közlése szerint a Hotel Olimpia területén azért nem létesül parkoló, mert a környéken élők ezt határozottan elutasították, ami a több körös egyeztetéseken derült ki.

A Normafa rehabilitációjáról egyébként csaknem két éven át folyamatosan tárgyaltak a természetvédő szervezetekkel és több tucat civilszervezettel

– hívta fel a figyelmet az önkormányzat. A közlemény szerint pótolni fogják az építendő parkoló miatt kivágott fákat, annak ellenére, hogy a hatóság erre nem kötelezi az önkormányzatot. A Hegyvidék vezetése emlékeztetett arra is, hogy az évek óta üresen álló Sport Hotel épületét is hamarosan elbontják, így több ezer négyzetméterrel nő a zöldterület a Normafán.

A terület rehabilitációjáról 2013-ban hoztak törvényt, a kormány a XII. kerületi önkormányzatot bízta meg a terület rendezésével. 2015-ben népszavazást is rendeztek a rendbetételi tervekről, a szavazók 81 százaléka támogatta az elképzeléseket, viszont a jogosultaknak csak 27,6 százaléka ment el voksolni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×