eur:
392.91
usd:
366.43
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: police.hu

A legdurvább horrortrélerek a magyar utakon

Mit tehet a rendőrség, ha a schengeni határon fennakadás nélkül beléphetnek az országba ezek a veszélyes vontatványos karavánok?

Egyre gyakrabban kerül be a hírekbe egy-egy életveszélyes konvoj: a jellemzően román rendszámú trélerek sofőrjei vélhetően autónepperek, akik Németországból, vagy más nyugati országokból viszik haza a portékát, Magyarországon keresztül. Ám gyakran meglehetősen szabálytalanul, sőt, egyenesen hajmeresztő vontatmányokat építve.

Ezeket szedte össze a Pénzcentrum, megkérdezve a rendőrséget, hogy mit tehetnek ellenük.

Az egyik legdurvább ilyen karavánt a Vezess.hu egyik olvasója videózta le. A felvételen látható, hogy a tréleres autó mögé a delikvens felcsatolt egy utánfutót is, az azon lévő kisteherautóba pedig valahogy beszuszakoltak még egy drága Mercedest.

A következő videón látható cifra eset májusban történt, egy közlekedő Szolnok videózott le egy olyan autós szörnyet, amilyet eddig nem láttunk.

A rendőrség több videót is közzétett az elfogott karavánszörnyekről. Ennél a 42-es főúton lekapcsolt szerelvénynél a piros tréler egy kisautót visz, ami mögé a sofőr utánfutón felpakolt egy kisbuszt is, és innen még hajmeresztőbb a történet, mert az amúgy is tekintélyes méretű vontatmány után kötéllel odarögzített még egy autószállítót, amelyen egy újabb kisautót szállított, és a biztonság kedvéért emögé még felrakott egy BMW-t is az utánfutóra.

Az alábbi fotón lévő karavánt az M43-ason kapcsolták le a múlt héten. A terepjáró egy autókkal megrakott utánfutót húzott, ami pedig egy másik kocsit vontatott - ennek is volt utánfutója. A vontatott autóban a vezetőn kívül négyen is utaztak, ami teljesen szabálytalan.

Fotó: police.hu
Fotó: police.hu

Volt olyan is, hogy az úton guruló utánfutóra egy másikat is feltettek, de keresztben - egy olyan karavánban, amelyben az első jármű még három személygépkocsit szállított.

Fotó: police.hu
Fotó: police.hu

Az esetek kapcsán a rendőrség a Pénzcentrumnak elmondta: kiemelten ellenőrzik az autópályákon, autóutakon a vontatással, illetve az M1, N1 kategóriájú járművek megterhelésével kapcsolatos szabályok megtartását. "A közlekedésbiztonsági helyzet javulását célzó komplex közlekedésrendészeti ellenőrzések keretében

ezen szabályok megsértése miatt 2018-ban 1004, míg 2019 első hat hónapjában 627 járművezetőt szankcionáltunk"

- írta az ORFK kommunikációs osztálya, a büntetéseket a szabálysértési törvény rendelkezései alapján szabták ki. Ennek alapjá a kemény pénzbüntetés mellett akár el is kobozhatják az érintett járműveket, a sofőr jogsiját pedig bevonhatják.

Gyakorlatilg nem lehet megakadályozni, hogy ezek a nepperek, és életveszélyes vontatmányaik nyugat felől bejussanak az országba, hiszen a schengeni övezeten belül nincsen állandó határellenőrzés. Egyedül annyit tudnak tenni a rendőrök, hogy az érintett útszakaszokon fokozttan ellenőriznek.

A vontatásra egyébként számos szabály vonatkozik a KRESZ-ben, többek között az, hogy a vontatmány össztömegének kevesebbnek kell lennie, mint az azt vontató jármű össztömege, valamint hogy vontatáskor az autópályáról a lehető leghamarabb le kell jönni.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×