eur:
394.89
usd:
363.21
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József

Egyre több magyar cég van jelen az amerikai piacokon - a nap hírei

A pénzügyminiszter szerint egyre több magyar vállalkozás van jelen az amerikai piacokon. Vizsgálati fogságba került a Horvátországban súlyos balesetet okozó BMW sofőrje. Megfelelt az előírásoknak a kalandparkok többségének üzemeltetése. A nap legfontosabb hírei július 15-én.

A pénzügyminiszter szerint egyre több magyar vállalkozás van jelen az amerikai piacokon. Varga Mihály azután beszélt erről, hogy hivatalában fogadta David Cornstein budapesti amerikai nagykövetet. Varga Mihály kijelentette: főként az infokommunikációs technológiák, valamint a biotechnológia területén vannak jelen magyar cégek. Kiemelte: a tervek szerint 2019 őszétől mintaprogram részeként fogadják az első magyar kiutazó startupokat az Egyesült Államokban, amely Magyarország első számú exportpartnere Európán kívül.

Tartható lesz a 2020-as költségvetésben kitűzött 1 százalékos hiánycél - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Költségvetési Tanács elnöke. Kovács Árpád hangsúlyozta: a kormány által meghirdetett gazdaságvédelmi akcióterv elemei a jelenleginél kisebb növekedéssel is megvalósíthatóak. Hozzátette: a kormány felkészült az előre jelzett gazdasági világválságra. A Költségvetési Tanács elnöke szerint Magyarország 2022-re csatlakozhat az euroövezethez, a nullszaldós költségvetés pedig akár már jövőre elérhető.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint Brüsszel nyíltan bátorítja az embercsempészetet. Szijjártó Péter az uniós tagállamok külügyminiszterei tanácskozásának szünetében azt mondta: világossá vált, hogy a migrációt nemcsak a szárazföldön, hanem a Földközi-tengeren is meg lehet állítani. A tárcavezető arról is beszélt, hogy Magyarország új reménységnek tartja Ukrajna új elnökét. Hozzátette: ha Volodimir Zelenszkij nyilatkozatai tettekké válnak, és Kárpátalja visszakapja elvett jogait, akkor a magyar kormány örömmel tér vissza egy szoros együttműködésre Ukrajnával.

Az Európai Unió szankciókat vezet be Törökország ellen a Ciprus partjai mellett megkezdett illegális próbafúrások miatt - erről döntöttek egynapos brüsszeli ülésükön az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei. A büntetőintézkedések között szerepel egyebek mellett több EU-török magas szintű tanácskozás felfüggesztése, a Törökország mint uniós tagjelölt számára elkülönített finanszírozás csökkentése, és az Európai Beruházási Bank hiteleinek korlátozása. A megosztott sziget környékén olaj- és földgázmezők után kutatva kezdődtek meg nemrégiben a török próbafúrások a csakis Ankara által elismert Észak-ciprusi Török Köztársaság engedélyével.

A zágrábi bíróság 30 napra letartóztatásba helyezte azt a horvát férfit, aki múlt csütörtökön kocsijával belerohant egy magyar család autójába az A4-es autópálya fizetőkapujánál. A bíróság azzal indokolta döntését, hogy fennáll a lehetősége, hogy a 35 éves férfi megismétli a bűncselekményt. Kiderült, a BMW sofőrje kábítószer és gyógyszer hatása alatt állt a baleset pillanataiban. A megengedett óránkénti 50 kilométeres sebesség helyett az előzetes becslés szerint 150 kilométeres sebességgel csapódott be a fizetőkapunál álló, magyar rendszámú Skodába. A baleset három sérültje már túl van az életveszélyen.

Feltételesen szabadult a 2006-os olaszliszkai ügy elsőrendű vádlottja, akit 2009-ben ítéltek 17 év szabadságvesztésre emberölés és rongálás miatt. A Szegedi Törvényszék másodfokú tanácsa a próbaidő tartamára elrendelte az elítélt pártfogó felügyeletét. Az ügyben a bíróság másik 3 vádlottra életfogytig tartó fegyházbüntetést szabott ki. Szögi Lajos tiszavasvári tanárt gyermekei szeme láttára verték agyon 2006. októberében a Borsod megyei Olaszliszkán, miután a feltételezések szerint autójával elsodort egy kislányt, aki árokba esett, de nem sérült meg.

Egyhangúlag elítélték a debreceni honvéd középiskolában történt erőszakos cselekményt az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának tagjai. Az ülést Varga-Damm Andrea, a testület jobbikos alelnöke kezdeményezte a hvg.hu-n megjelent cikk alapján, amely szerint májusban szexuális bántalmazás történt az iskolában. Az információk arról szóltak, hogy egy 9. évfolyamos fiatalt 10. évfolyamos társai bántalmazták. A bizottság zárt ülést tartott Kósa Lajos, a testület fideszes elnöke kezdeményezésére. A politikus az érintett fiatalkorúak személyiségi jogaira, valamint a folyamatban lévő nyomozásra hivatkozott.

A kalandparkok kétharmadának üzemeltetése megfelelt az előírásoknak - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A fogyasztóvédelmi hatóság több mint 300 létesítményt ellenőrzött 84 helyszínen. 36 kalandpálya használatát kellett ideiglenesen megtiltani, ezek fele a hiányosságok pótlása után már újra üzemel, és a többi kifogásolt pálya hiánypótlása is folyamatban van. A korábbi években már ellenőrzött kalandparkok üzemeltetőinek többsége lényegesen nagyobb körültekintéssel jár el a pályák szezonális beindításakor, az újonnan kialakított pályák esetén gyakoribbak a jogsértések.

A bébiételek nagy része nem megfelelő hat hónapnál fiatalabb babák számára, sok ételnek túl magas a cukortartalma - állapította meg az Egészségügyi Világszervezet. A WHO a kizárólagos anyatejes táplálást ajánlja fél éves korig. Jakab Zsuzsanna a WHO európai regionális igazgatója felhívta a figyelmet, hogy a szervezet kidolgozta a módszertant, amellyel azonosítani lehet a kereskedelmi forgalomban kapható bébiételeket és össze lehet gyűjti az összetevőkre vonatkozó és egyéb adatokat. A vizsgálatba bevont városokban a termékek több mint felét 6 hónapos kor alatti csecsemők számára is értékesítették, pedig az európai uniós szabályok és a WHO iránymutatása alapján ezt nem tehették volna meg.

Egyre többen éheznek a világon. Az ENSZ legfrissebb jelentése szerint tavaly 821 millió 600 ezer ember nem jutott elegendő táplálékhoz. Ez azt jelenti, hogy az emberiség csaknem 11 százaléka éhezik. A helyzet már harmadik egymást követő évben folyamatosan romlik.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×