INFORÁDIÓ
2022. június 26. vasárnap
János, Pál

szájer józsef

fidesz

epp

Strasbourg, 2018. szeptember 11.Az Európai Parlament Multimédiás Központja által közreadott képen Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő felszólal a Sargentini-jelentés vitáján az Európai Parlament plenáris ülésén, Strasbourgban 2018. szeptember 11-én. (MTI/Európai Parlament Multimédiás Központja/Genevieve Engel)

Szájer József: a néppárti frakcióban marad a Fidesz, és nagy tervei vannak

Újabb cikkünk a témában:

Az Európai Néppárt EP-frakciójában marad a Fidesz, és fajsúlyos bizottságokban szeretnénk vezetők lenni - ezt Szájer József nyilatkozta az InfoRádiónak adott exkluzív interjújában. Az európai parlamenti képviselő szerint kérdések alapján kötnek majd szövetségeket akár bal-, akár jobboldali pártokkal is.

Egyelőre nem kellett dönteni - mondta Szájer József, a Fidesz európai parlamenti képviselője arra a kérdésre, hogy a párt 13 EP-képviselője eldöntötte-e már, hogy melyik frakcióba ül be.

"A Fidesz - ugyan felfüggesztett státuszban, de - az Európai Néppárt tagja, és mint ilyen, a frakció alapszabálya szerint automatikusan tagjai vagyunk az EPP-nek. Döntést csak akkor kellene hozni, ha kilépnénk, ilyen helyzet azonban pillanatnyilag nincs,

mi az Európai Néppártban gondoljuk el - természetesen megfelelő megfontolás után - a jövőnket"

- fejtette ki a politikus, hozzátéve: a szerdán megalakuló frakciónak is tagjai, ez automatizmus.

EP-bizottsági székekre pályáznak

Az elmúlt napok sajtóhíreivel kapcsolatban kijelentette: a frakciónak a Fidesz teljes jogú tagja és minden tisztségre pályázhat. "Kizárólag a mi döntésünkön múlik" - szögezte le Szájer József. Eddig egy határidő telt le, a frakció alelnöki pozíciójára kedd délelőttig lehetett pályázni.

"Úgy döntöttünk, hogy 15 év után nem indulok ezért a posztért, és mást sem indítunk. Ennyi év kemény munkája után úgy gondoltam, hogy más dolgot szeretnék inkább az EP-ben csinálni, ugyanakkor a frakcióban történelmi lehetőség nyílik a történelmi győzelemmel. Mi vagyunk a harmadik legerősebb párt, növeltük is a mandátumaink számát, ennek eredményeképpen olyan perspektívák nyíltak meg előttünk, amelyekre korábban még sosem volt példa. Valamelyik komoly,

az első súlycsoportba tartozó európai parlamenti bizottság vezetésére pályázhatunk. Erre tartogatjuk az erőnket a belső elosztási mechanizmus szerint. Ezért sem indulunk sem a néppárti frakció, sem a parlamenti alelnöki székekért."

A bizottsági posztokkal kapcsolatban Szájer József elmondta: a fajsúlyos parlamenti bizottság elnöki poszt mellett számos alelnöki tisztet szeretnének megszerezni. "Erre a 13 mandátumunk feljogosít. Eddig azért nem preferáltuk a bizottsági elnökséget, mert valami jelentéktelenebb bizottságot szerezhettünk volna meg, mert sokkal gyengébbek voltunk, most viszont komoly kilátások vannak előttünk" - mondta a képviselő.

Együttműködnének akár a zöldekkel vagy a liberálisokkal is

Továbbra is olyan pártokkal, szervezetekkel kívánnak szorosan együttműködni, amelyek a Fideszhez hasonlóan bevándorlásellenesek és a nemzeti kérdésben is a párthoz hasonlóan gondolkodnak.

"Manfred Webert nem támogatjuk az Európai Bizottság elnöki tisztségére, de a frakció élére el tudjuk képzelni, ezt a délután folyamán fogjuk eldönteni. A tavaly szeptemberi fordulatig Weber úgy vezette a frakciót, ami a mi tetszésünknek is megfelelt" - fejtette ki a politikus.

Szájer József úgy látja, hogy négy vagy öt nagyobb, de nem túl nagy frakció lesz az Európai Parlamentben, és ezek között esetenként, szavazásonként lesznek megállapodások. "A számunkra kedvező pozíciókat ebben jól tudjuk érvényesíteni" - szögezte le, hozzátéve: számos kérdésben - például környezetvédelmi ügyekben -

korábban is szavaztak a zöldekkel együtt, és el tudják képzelni ugyanezt a konzervatívokkal és a liberálisokkal is.

Utóbbiakkal például a szabadkereskedelmi megállapodások ügyében (Európa akkor lesz erős, ha minél több és minél jobb szabadkereskedelmi megállapodást köt) van a Fidesznek és a magyar kormánynak azonos véleménye.

"Épp a nagykoalíció korszaka szűnt meg a bal- és jobboldal között: a szocialisták és a néppárt együtt már nem adják ki a parlamenti helyek többségét, ezért a kisebb pártoknak is lesz beleszólásuk.

Mi természetesen azt preferáljuk, hogy a tőlünk jobbra lévő pártok hangja is hallatszódhassék az Európai Parlamentben, a szavazásainkat eszerint fogjuk alakítani"

- hangsúlyozta Szájer József, hozzátéve, hogy már eddig sem a néppárttal szavaztak, hanem másképpen, ha a bevándorlás ügyében az EPP nem a Fidesz álláspontját képviselte.

Marad-e a Fidesz az EPP-ben?

Megemlítette még, hogy ha később több kérdésben fog eltérni a néppárt és a Fidesz véleménye, akkor el kell gondolkodni arról, hogy melyik pártcsaládba illenek bele jobban.

"Ez nem most eldöntendő kérdés, hanem majd a konkrét szavazásoknál derül ki. Most a helyosztás időszaka van, ebben szeretnénk magunknak helyet kérni, ennek egyik eleme, hogy a fajsúlyos bizottsági posztokra koncentrálunk" - mondta.

Szájer József szerint a március 20-i néppárti választmányi ülésen kölcsönösen eldöntött felfüggesztéssel kapcsolatos eljárás végét ki kell várni. "A folyamat most kezdődött el, most történt meg a kapcsolatfelvétel Herman van Rompuy-jal, aki a bölcsek csoportjának vezetője, meglátjuk, hogyan haladunk majd előre" - mondta az EP-képviselő, és szerinte jelenleg nem lehet megmondani, hogy a folyamat mikor zárulhat.

Nyitókép: MTI/Európai Parlament Multimédiás Központja/Genevieve Engel

Kapcsolódó hang

Szájer József a Fideszről - a teljes interjú
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018