eur:
393.86
usd:
369.45
bux:
65779.45
2024. április 23. kedd Béla

Török Gábor: visszatér a kétosztatú pártrendszer

A centrális erőtér felbomlását és a két pártból álló rendszer visszatérését jelzi az európai parlamenti választás eredménye - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Török Gábor politikai elemző.

Azt a konstrukciót, amelyben az ellenzék is kereste a helyét az elmúlt időszakban, Orbán Viktor nyomán centrális erőtérnek volt szokás nevezni. Ennek az volt a lényege, hogy az ellenzék széttagolt, megosztott, együttműködésre képtelen; ez működött idáig, ez váltotta fel a 2000-es éveknek azt a kvázi kétpártrendszerét, amelyben egy erős jobboldali párt és egy erős MSZP volt fellelhető - fogalmazott az InfoRádió Aréna című műsorában Török Gábor politikai elemző.

"Nekem a mostani eredmény mintha visszatérést jelentene a kétosztatúság irányába, ami azt jelenti, hogy

azok a politikai erők gyengültek meg, amelyek egy új centrista pozíciót, új pólusképző erőt próbáltak behozni,

továbbá jelentősen veszített erejéből - a választás legnagyobb vesztese - a Jobbik, amely nehezen illeszkedett ebbe a konstrukcióba" - vélekedett Török Gábor.

Az elemzőnek úgy tűnik, a DK és a Momentum megerősödésével és kiemelkedésével - alacsonyabb bázis mellett -

"elindultunk visszafelé" a kétosztatú pártrendszer irányába,

ami azt jelenti, hogy van egy nagyon erős Fidesz, de igazán jelentős, releváns szereplők tőle balra állnak, "méghozzá nagyon".

"A DK és a Momentum - talán nem túlzás ezt állítani - megfeleltethetők valahol az MSZP és SZDSZ kettősnek.

A DK látszik elfoglalni az MSZP korábbi helyét, és a Momentum hasonlít arra a helyével, a támogatottságával, a regionális megjelenésével, amit az SZDSZ mutatott" - húzta alá Török Gábor.

Szerinte politikai teljesítménynek egy választáson az számít, hogy valaki kitalálja, hogy ő kicsoda és mit szeretne elmondani a választóknak, másrészt mögé odateszi azokat az erőforrásokat, amelyek kellenek.

"Ha összehasonlítjuk az MSZP és a DK kampányát, akkor látjuk, amiről beszélek: a DK-nak volt mondanivalója, hogy Európai Egyesült Államokat akar,

ugyanezt az időt viszont az MSZP arra használta fel, hogy azt mondja: van közös lista. Ez minden idők egyik legborzalmasabb választási üzenete volt, értelmetlen, béna.

Dobrev Klára látható volt, körbejárta az országot" - jelentette ki Török Gábor.

Török Gábor politikai elemző az InfoRádió Aréna című műsorának vendége lesz kedd este 6 órától, hallgassa meg a teljes beszélgetést!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×