eur:
393.49
usd:
367.13
bux:
66595.98
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay.com

Budapestre is begyűrűzött a gyerekorvoskrízis

Már Budapesten is egyre kevesebb házi gyermekorvos praktizál - mondta az InfoRádiónak a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. A szervezet a hétvégén tartotta szakmai konferenciáját Siófokon.

Az ország kiskorú lakosságát mindössze 1300 házi gyermekorvos látja el – mondta az InfoRádiónak a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. Póta György szerint miközben elvileg Budapest még a szerencsésebb városok között van, a problémák már itt is megjelentek. „Most már Budapest egyes kerületeiben is egyre inkább szűnnek meg a praxisok” – fogalmazott, hozzátéve: a kollégák megbetegszenek, megöregednek, nem bírják már tovább. A házi gyermekorvosoknak már így is 60 fölött van az átlag életkora.

A szakember a legakkuttabbnak mégis a kisvárosok helyzetét nevezte. Ahol korábban 2-3 orvos volt, mára pedig 1-2 kiesett a praxisból, a maradék szakember nem tudja ellátni a feladatot – hangsúlyozta. Belátható időn belül teljesen meg fog szűnni az ellátás, így a gyermeket a nagyvárosokban lévő kórházakba kell vinni. Ez pedig nem szerencsés a gyereknek, ráadásul nagyobb terhet jelent az egészségügyi finanszírozásnak.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke arról is beszámolt, hogy a falvakban már több tíz éve régen nincs gyerekorvos, ugyanis az ellátásukat a felnőttekkel vonták össze.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×