INFORÁDIÓ
2023. február 2. csütörtök
Aida, Karolina

tisza

lövészet

agyaggalamb

természetvédelem

natura 2000

Fekete gólya (Ciconia nigra) halat fog a Tiszában a Bács-Kiskun megyei Tiszaalpár határában 2018. április 15-én. A fekete gólya Magyarországon fokozottan védett madár, eszmei értéke ötszázezer forint.

Szigorúan védett terület mellett tartottak agyaggalamb-lövészetet

Infostart

Ezzel köszöntötték a strandszezon kezdetét Tiszafüreden; ólom és más rákkeltő anyagok is a Tiszába kerülhettek.

Ólommal és rákkeltő anyagokkal lőttek a védett Holt-Tiszába agyaggalamblövészek - írja a Népszava.

Ismert, négynapos fesztivál nyitotta meg a tiszafüredi strandszezon a múlt hét végén, a programok között agyaggalamb-lövészet is szerepelt. Fura mód ennek helyszíne egy Natura 2000-es terület volt, a szigorúan védett RAMSARI övezettől légvonalban alig háromszáz méterre, a fészkelőmadarak tőszomszédságában.

A lapnak Kiss Balázs helyi természetvédő, a Magyar Környezetgazdálkodási és Vidékfejlesztési Társaság alapító elnöke érthetetlennek nevezte, miért éppen lövészetet szerveznek oda, ahol egyébként az élővilág, a fák, a madarak, a víz a fő vonzerő akár a turisták, akár a helyiek számára.

A tiszafüredi önkormányzat azt nyilatkozta, nem ők szervezték az eseményt,

a megadott felelősök viszont nem válaszoltak a lap kérdéseire egyelőre. A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság sem reagált, csak annyit, hogy ők nem illetékesek, s hozzájuk nem érkezett olyan bejelentés, amely a rendezvénnyel után vízminőségi környezeti-kárelhárítási fokozat elrendelését tette volna szükségessé.

Az egyik szervező nem hivatalosan, háttérinformációként annyit mondott, hogy

minden engedélyük megvolt a lövészethez, a helyszínt is biztosították, s a rendőrök is többször ellenőrizték a programot.

Szerinte a szabadstrandnak egy olyan területéről van szó, amely egyébként is zajos és forgalmas – például a motorcsónakok is itt járnak a főszezonon kívül, így a madarak megszokták a nagyobb hanghatást. A töltényhüvelyeket a lövések után összeszedték, de biztos benne, hogy nem ólomtartalmú sörétek voltak a hüvelyben, s szavai szerint a holtágba pottyanó korongdarabok is elbomlanak.

Erre fel Kiss Balázs a helyszínen, az egyik stégből kikapirgált néhány beragadt sörétdarabot, s a korongmaradékokból is összegyűjtött párat. Utánajárt: a sörétek nem a környezetbarátabb, viszont kétszer annyiba kerülő acélból készültek, hanem bizony ólomból, a korongok pedig a gyártó honlapja szerint épp nem a lebomló fajtából valók.

Nyitókép: MTI/Kovács Attila
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018