eur:
392.76
usd:
365.49
bux:
66550.85
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay.com

Általános választójogért küzdenek a magyar értelmi fogyatékosok

Ausztria, Szlovákia és Csehország már komoly lépéseket tett az ügyért, Magyarországon 60 ezer érintett közül sokaknak nincs meg a lehetőség szavazni, pedig foglalkoznak a kérdéssel és szeretnének is voksolni.

Budapesten tartotta éves tanácskozását a hétvégén az Inclusion Europe, a szervezet, amely a értelmi fogyatékossággal élő emberek és családjaik érdekvédelmét látja el Európában, 74 tagszervezetet tömörít 39 országból. A tanácskozás kiemelt témája a választójog kérdése volt, hogy minél több európai fogyatékkal élő ember kaphasson szavazati jogot.

Jelenleg tíz uniós tagállamban van választójoguk a gondnokság alatt álló, értelmi fogyatékossággal élő embereknek, tizenegyben, köztük Magyarországon a bíróság vagy a gondnok dönt arról, hogy az érintett ember szavazhat-e, hat tagállamban pedig a gondnokság alá helyezéssel automatikusan elvesztik ezt a jogot az érintettek - mondta az InfoRádiónak az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségége, az ÉFOÉSZ elnöke.

"Magyarországon hatvanezer ember van, aki kizáró gondnokság alatt él, az ő 60 százalékuk értelmi fogyatékossággal érintett, nekik van elvéve a szavazati joguk.

Közben például Ausztriában mindenkinek van szavazati joga, Szlovákiában is. Négy évvel ezelőtt, Csehországban az EP-választást egy Down-szindrómás fiatalember is népszerűsítette" - sorolta Gyene Piroska.

Az ÉFOÉSZ azt szeretné elérni, hogy minden értelmi fogyatékossággal élő ember szavazhasson cselekvőképességre való tekintet nélkül. Az Inclusion Europe segítségével pedig európai uniós szinten is folyamatosan kampányolnak - mondta Gyene Piroska. Az ÉFOÉSZ elnöke hozzátette, annak az érintettnek, aki ambicionálja a szavazást, foglalkoztatja a politika, jogot kell adni, hogy szavazhasson.

"Van, aki tud és akar élni ezzel a választójoggal, van, aki tud és nem akar, van, aki nem tud és nem is akar, hiszen olyan súlyosságú fogyatékos, hogy ez az ügy nem kerül a látókörébe"

- mondta. Mint hozzátette, az európai anyaszervezet most mindenhol kéri a kormányokat, hogy az emberi méltóság érdekében tegyék lehetővé, hogy szavazzanak ezek az emberek is. Ezt elérni a szakember szerint mérföldkő lenne.

Az InfoRádiónak nyilatkozott az ÉFOÉSZ társelnöke. Bercse László felhívta a figyelmet: Magyarország 2007-ben írta alá azt az ENSZ-egyezményt, amely kimondja, hogy az értelmi fogyatékkal élő emberek is részt vehetnek a politikában.

"Az ENSZ-egyezmény kimondja, hogy

minden fogyatékos embernek joga van választani, olyannyira igaz, hogy a szomszédos Ausztriában az összes fogyatékos ember választhat. Nálunk most az a helyzet, hogy nem mindenki választhat,

aki gondnokság alatt van, sőt tesztek alapján döntik el, hogy ki szavazhat és ki nem, ezt nem helyeslem" - tette hozzá Bercse László.

Tavaly készült el a "Választójogot mindenkinek!" című, könnyen érthető tájékoztató füzet az európai parlamenti választásokról, amely az értelmi fogyatékkal élő embereket segíti az önérvényesítésben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Szécsényi Bálint: már nem a 10-12 százalékos hozam a normalitás, hanem a 6-7 százalék

Szécsényi Bálint: már nem a 10-12 százalékos hozam a normalitás, hanem a 6-7 százalék

A befektetők hozzászoknak akár egy alacsony, akár egy magas kamatszinthez, miközben a piaci körülmények már megváltoztak. Amire pedig megszokják a megváltozott (jelen esetben magasabb) kamatszintet, akkor az már nem elérhető számukra. Korábban azzal kellett küzdeni, hogy mindenki fektesse be a pénzét, ne hagyja parlagon, most pedig arról kell meggyőzni a befektetőket, hogy nem a 10-12 százalék a normalitás, hanem a 6-7 százalék, mondta el a Portfolio-nak Szécsényi Bálint. Az Equilor elnök-vezérigazgatójával a megváltozott befektetési környezetről, a mesterséges intelligencia, a forintgyengülés és az infláció hatásairól, és a hazai befektetési szolgáltatók közötti versenyről is beszélgettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×