INFORÁDIÓ 
2020. május 31. vasárnap
Angéla, Petronella

fogyasztóvédelem

bolt

ellenőrzés

Változtatásokat tervez a kormány a fogyasztóvédelemben

Változtatásokat tervez a kormány a fogyasztóvédelemben

Harmincháromezer panasz érkezett tavaly a fogyasztóvédelmi hatósághoz, amelyek csaknem 45 százaléka a jótállás és szavatossági problémákkal volt összefüggésben – mondta az InfoRádiónak a fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár. Keszthelyi Nikoletta hozzátette: az 5800 ellenőrzött üzlet 36 százalékánál találtak problémát.

Az ellenőrzött üzletekben elsősorban általános kereskedelmi előírásokkal kapcsolatos problémák voltak: az ártájékoztatást, a vásárlókat informáló feliratok alaposságát, illetve a vásárlók könyvének meglétét is ellenőrizte a hatóság – tájékoztatott a helyettes államtitkár. A jótállási és szavatossági ügyeket is vizsgálta a fogyasztóvédelem. Utóbbi érdekében 1115 üzletet vizsgáltak próbavásárlással a hivatal munkatársai, az esetek 45 százalékában tártak fel valamilyen problémát.

Az ellenőrzések és a vásárlói visszajelzések tanulságai alapján egyértelműbbé kell tenni a jótállási és szavatossági szabályokat. „Erre a kormányzat készen is áll”

– jelentette ki, hozzátéve: társadalmi egyeztetést követően módosítanak a releváns jogszabályokon.

A webáruházakat is vizsgálta a fogyasztóvédelmi hatóság, több mint 1700 ilyen vállalkozást ellenőriztek. A jogsértések aránya negyedére csökkent a korábbi ellenőrzésekhez képest – emelte ki Keszthelyi Nikoletta.

Nyitókép: Freepik / jannoon028

Kapcsolódó hang

Ezeket a területeket ellenőrzi kiemelten a fogyasztóvédelmi hatóság 2019-ben
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018