INFORÁDIÓ 
2020. február 23. vasárnap
Alfréd

cukorbetegség

gyermek

inzulin

Gyerekek játszanak a felújított szegedi Klapka téren az átadó napján, 2018. augusztus 10-én. A Belváros és Rókusi városrész határán található közterület rekonstrukciója 120 millió forint önkormányzati forrásból valósult meg.

Egyre kisebb gyermekeket érint a cukorbetegség - íme az intő jelek

Harminc év alatt megháromszorozódott a diabéteszes gyerekek száma az Magyarországon - mondta az InfoRádiónak a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatóhelyettese. Tóth-Heyn Péter hozzátette: évente közel 300 gyermeknél diagnosztizálják a betegséget.

Az 1-es típusú diabéteszt úgy is hívják, hogy gyermekkori diabétesz; jellemző módon gyermekkorban, fiatalkorban jelentkezik, de bármely életszakasztban előfordulhat. Az utóbbi években azonban egyre kisebb gyermekeket érint: a betegség előfordulása

a hat év alatti korosztályban még az idősebb gyerekekkel összehasonlítva is aránytalan mértékben nő.

"Korábban azt mondtuk, hogy a kamaszkori-serdülőkori változások azok, amik nagyon gyakran oda vezetnek, hogy a már kialakulóban lévő cukorbetegséget megjelenítsék. 10-15 éves korban vált tehát láthatóvá ez a betegség korábban leggyakrabban, de

az elmúlt 3 évtized változásai alapján nagyon nagy részt érinti a betegség a 6 éves kor alattiakat, az óvodásokat, illetve a kisiskolásokat is"

- figyelmeztetett az InfoRádiónak Tóth-Heyn Péter, a Gyermekgyógyászati Klinika igazgatóhelyettese.

Itthon ma minden 500-600. gyereket érint az 1-es típusú cukorbetegség, nagyjából 300 közeli lehet az évente diagnosztizált, új betegek száma, ez az esetszám ország 28 gyermekdiabétesz-ellátó központjában jelenik meg.

Tipikus tünetek

Nagyon jellegzetes tünetekkel jelentkezik: a magas vércukorszint miatt a vizeletben is megjelenő cukor miatt sokat pisilnek az érintett gyerekek, ezért sokat is isznak. A korábban már szobatiszta gyermek éjjelenként ismét bepisilhet, illetve minden szünetben vécére jár a gyermek; ez sokaknak nem is szúr szemet.

"Inzulin hiányában pedig a sejtek éheznek, ez oda vezet, hogy a betegek fáradékonyakká válnak, illetve a testsúlyuk is több kilogrammot csökken. Ez úgy jelentkezik, hogy mindeközben jó az étvágyuk" - tette hozzá Tóth-Heyn Péter.

Összefoglalva

a gyermek megnövekedett szomjúsága és vizelési ingere, a megfelelő mennyiségű táplálkozás melletti fogyás, a fáradékonyság mindenképpen gyanakvásra ad okot.

A kezelés?

A betegség kezelése, "miután itt inzulinhiányról van szó, csakis a létfontosságú inzulin pótlásából állhat, ezt pedig

a mai napig csak injekciós formában lehetséges beadni.

szemben a felnőtt korban jelentkező, 2-es típusú cukorbetegséggel" - egyértelműsítette az orvos. Ez a kezelés kötelező, nélkülözhetetlen.

Az 1-es típusú diabétesz esetén a gyerekek életét egy rendkívül szigorú napirendbe kell szervezni, azonban speciális diéta nincs, az ajánlások az egészséges táplálkozási elvekkel egyeznek meg, tiltólistán is csak bizonyos gyorsan felszívódó szénhidrátok szerepelnek, az étkezések ideje, száma és mennyisége ugyanakkor előre meghatározott.

Nyitókép: MTI Fotó: Rosta Tibor

Kapcsolódó hang

Gyermekkori diabétesz, Tóth-Heyn Péter
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018