eur:
395.25
usd:
366.67
bux:
65113.28
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A migránsválság ügyében fontos partnernek tartja a Magyarországra menekült Nikola Gruevszkit a miniszterelnök - a nap hírei

Két éven belül Magyarországon is kiépül amerikai mintára az iskolabusz-hálózat rendszere. Csaknem teljesen sikerült megfékezni a Kaliforniában pusztító tűzvészt.

A miniszterelnök szerint a migránsválság ügyében fontos partnere volt a kormánynak a Magyarországra menekült volt macedón miniszterelnök. Orbán Viktor a Kossuth Rádió reggeli műsorában azt mondta: az ország garantálja Nikola Gruevszki biztonságát. A kormányfő beszélt arról is, hogy az Európai Parlamenti választásokig nem vár változást a menekültkérdésben, utána azonban gyökeres fordulatra számít. Az ukrán helyzetről azt mondta: ha Ukrajna közeledni akar az unióhoz és a NATO-hoz, akkor az csak magyarbarát politikával képzelhető el. A Brexitről úgy vélte: a mostani tervezet védi a kinti magyar munkavállalókat.

A kormány az év végén dönteni fog a minimálbér összegéről, ha a munkaadók és a szakszervezetek addig nem tudnak megállapodni – jelentette ki a pénzügyminiszter. Varga Mihály hangsúlyozta, hogy a kormány igyekszik segíteni a két fél megállapodását. A miniszter a fejlődést szolgáló elemnek nevezte a 2016-ban elindított bérfelzárkóztatási programot, mely érinti a minimálbért és a garantált bérminimum összegét. Hozzátette: nehezen születnek meg a következő évre szóló bérmegállapodások.

Két éven belül Magyarországon is kiépül amerikai mintára az iskolabusz-hálózat rendszere - jelentette be az innovációs és technológiai miniszter. Palkovics László a Volánbusz Zrt. új flottájának átadásán beszélt erről. Péntektől 115 új autóbusz közlekedik a magyar utakon. 100 darab Credo és 15 MAN Neoplan busz állt forgalomba, a beruházás 10 milliárd forintba került, a járművek 80 százaléka magyar gyártmány.

Jövő csütörtöktől ismét jelentkezhetnek a 18 évesek az ingyenes InterRail-bérletprogramra, a pályázatokat december 11-ig lehet benyújtani. Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője, a Nyugati téren tartott tájékoztatóján elmondta, a fiatalok a bérlettel jövő nyáron bejárhatják Európát. Idén 15 ezer fiatal vette igénybe az EP és az Európai Bizottság közös programját, most 12 ezren juthatnak ingyenes utazáshoz.

Megkezdődhet jövőre az árvízvédelmi beruházás a fővárosi Aranyhegyi-patak mentén, miután a főváros kiválasztotta a kivitelezőt. A teljes védvonal hossza hozzávetőleg 2 kilométer, a munkák költsége 2,2 milliárd forint – közölte a főpolgármesteri hivatal. A közlemény hangsúlyozza, hogy fejlesztés a Nánási úttól kezdődik, így nincs hatással a Római-parttal párhuzamos szakasz nyomvonalára.

Fabiny Tamás marad a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, erről döntött a zsinat az általános választáson. Az Evangélikus Információs Szolgálat azt írta: a Magyarországi Evangélikus Egyház Zsinata az eddigi vezetés folytonosságát biztosította szavazásával. Az egyházvezetés ünnepélyes beiktatása szombaton, a zsinat alakuló ülését záró ünnepi istentiszteletén lesz.

Hetekig eltarthat a tűzben megrongálódott berendezések helyreállítása a Magyar Földgáztároló Zrt. hajdúszoboszlói telephelyén. Még nem fejeződtek be a helyszíni szakértői vizsgálatok, a kedd hajnalban pusztító tűz keletkezésének oka továbbra is ismeretlen. Az üzemszerű működés megindítása csak a felmérések után határozható meg. A társaság hangsúlyozta: az ország gázellátása biztosított.

Nem sikerült megbuktatnia a cseh ellenzéknek Andrej Babis koalíciós kormányát. A hat ellenzéki párt által benyújtott bizalmatlansági indítványt a szükséges 101 helyett 92 képviselő támogatta. Andrej Babis ellen a Gólyafészek szabadidőközpont ügyében folyik eljárás. uniós támogatásokkal való visszaélés gyanúja miatt.

Bocsánatot kért a Samsung minden munkásától, akiknek egészségkárosodását, halálát okozta az, hogy nem biztosítottak számukra biztonságos munkakörülményeket a vállalat chip és monitor - gyártó üzemeiben. Kim Ki Nam, a Samsung elnök-vezérigazgatója ígéretet tett arra, hogy a cég mindent megtesz azért, hogy teljesítse kárpótlási kötelezettségét.

Csaknem teljesen sikerült megfékezni a Kaliforniában pusztító tűzvészt. A tűzoltóság jelentése szerint a San Franciscótól északra fekvő és teljesen porig égett Paradise városka környékén pusztító lángok 95 százalékát eloltották, a Los Angeles környéki lángokat pedig teljesen megfékezték. A tűzvész eddig 86 halálos áldozatot követelt Közben fél év után ismét eleredt az eső a térségben.

Irak északi részén hét halálos áldozata van az árvíznek Shirkát városában és környékén. Ezrek hagytál el otthonaikat. Az északi Dí-Kár tartományban is árvíz pusztít. A heves esőzések okozta áradás tovább nehezíti az új iraki kormány dolgát, hogy biztosítsa az ellátást és az infrastruktúra helyrehozatalát.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 07:57
×
×
×
×