eur:
393.24
usd:
367.98
bux:
66057.1
2024. április 24. szerda György

Washington kemény bírálatot küldött a kormánynak

Az Egyesült Államok magyarországi nagykövetsége után a washingtoni külügyminisztérium bírálta a magyar civiltörvényt. A kormányszóvivő visszautasította a vádakat.

Az amerikai külügyminisztérium honlapján állásfoglalás jelent meg a múlt héten elfogadott civiltörvényről.

„Az Egyesült Államokat nyugtalanítja, hogy a magyar parlament olyan törvényt fogadott el, amely

igazságtalan módon terheli és célozza a magyar civil társadalmat,

amely a korrupció ellen harcol és védi a szabadságjogokat. Azzal, hogy a külföldről támogatott szervezeteket olyan színben tünteti fel, mint amelyek a magyar társadalom ellen cselekszenek, a törvény gyengíti a magyarok képességét arra, hogy szerveződjenek, aggályaikat legitim és demokratikus formában fogalmazzák meg. Ha a törvény hatályba lép, azzal

Magyarország újabb lépéssel távolodik el az Európai Unió és a NATO központi értékei melletti elkötelezettségtől”

- írták.

A jogszabály szerint a civil szervezeteknek regisztráltatniuk kell magukat, ha legalább 7,2 millió forintot kapnak külföldről. A törvény jövő kedden lép hatályba.

A kormányszóvivői iroda reagálásában azt írta: „az amerikai külügyminisztérium nyilatkozata újabb éles példája a kettős mércének, hiszen

Amerikában sokkal szigorúbb törvény van érvényben,

mint Magyarországon. Az USA-ban a Soros-szervezetek soha nem csinálhatnák azt, amit Európában.”

A közlemény szerint a „külföldről finanszírozott szervezetek átláthatóságáról szóló törvény kapcsán kezdettől zajlik a Soros-szervezetek hathatós közreműködésével egy hazug, dezinformációs kampány a nemzetközi médiában. Sajnálattal látjuk, hogy még az amerikai Külügyminisztériumot is sikerült megtéveszteni. Ha hiteles képpel rendelkeznének a már kihirdetett törvényről, akkor tudnák, hogy a magyar törvény éppen amerikai mintára – a Fara-törvény, azaz a külföldi ügynökök regisztrációjáról szóló törvény (Foreign Agents Registration Act) alapján – született, de jóval enyhébb annál.”

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×