eur:
393.77
usd:
365.03
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nem sértette meg a Jobbik Habony Árpád képmáshoz való jogát

Nem sértette meg a Jobbik Habony Árpád képmáshoz való jogát

A Jobbik Magyarországért Mozgalom plakátjai miatt zajlott eljárás.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom 2017. április 1-jén indított plakát-kampányában számos olyan plakátot helyezett el közterületen, amelyen Habony Árpád fényképe látható - idézte fel a Fővárosi Törvényszék sajtóközleményében.

A felperes keresetében kérte, hogy a bíróság állapítsa meg a jogsértést, valamint kötelezze a Jobbik Magyarországért Mozgalmat a jogsértés abbahagyására a képmása felhasználásával készített és kihelyezett valamennyi plakát 8 napon belül történő eltávolításával, továbbá a még ki nem helyezett plakátok megsemmisítésével. Kérte továbbá, hogy a bíróság kötelezze az alperest magánlevél formájában megküldött bocsánatkérésre.

A felperes szerint az alperes által közzétett plakát közlése valótlan, a felperes emberi méltóságát és jóhírnevét sértő állítás.

Ráadásul Habony Árpád nem tekinthető olyan személynek, akinek hozzájárulás nélkül el kell viselnie képmásának közzétételét.

Az alperes a kereset elutasítását kérte, ugyanis álláspontja szerint a felperes közéleti szereplő.

A plakátok mondanivalója az, hogy az országban az európai átlaghoz képest alacsonyak a bérek, rossz állapotban van az oktatás és az egészségügy, ennek ellenére egyes személyek, mint például a felperes, nagy vagyonra tettek szert az elmúlt években, nem kis részben állami forrásoknak köszönhetően. Az alperes szándéka a plakáttal felhívni a választók figyelmét erre a visszásságra, ennek érdekében a felperes képmását politikai szimbólumként használta fel. Alperes álláspontja szerint a közügyek szabad vitatását biztosító alapjogok gyakorlása a közéleti szereplő személyiségi jogainak védelmét szükséges és arányos mértékben, az emberi méltóság sérelme nélkül korlátozhatja.

A bíróság az ítélet szóbeli indokolásában kifejtette, hogy valóban mindenkit megillet a képmáshoz való védelem joga és ugyanez vonatkozik a véleménynyilvánítás szabadságára is. A technikai fejlődéssel a képi ábrázolások egyre erősebben kapcsolódnak a véleménynyilvánításhoz, egyre meghatározóbban válnak ennek eszközévé. Ezért fontos kérdés az ábrázolt személy képmáshoz való és az ábrázoló véleménynyilvánításhoz való joga közötti ellentmondás feloldása.

Nem sértette meg a Jobbik Habony Árpád képmáshoz való jogát

Az Emberi Jogok Európai Bírósága és az Alkotmánybíróság által meghatározott általános szempontok figyelembevételével – például, hogy mennyire közismert az adott személy, illetve mi a közéleti vita tárgya – kell a jelen ügyben is eldönteni, hogy megvalósult-e személyiségi jogi jogsértés vagy a képmás felhasználása a véleménynyilvánítási szabadság keretei között történt.

A bíróság álláspontja szerint a kép felhasználása egy ellenzéki párt politikai kampányában történt, és a közterületen elhelyezett plakátokon megfogalmazott közlés tartalmának jelentős közéleti érintettsége van. Ezért a képmás ilyen célú felhasználása indokolttá teszi a véleménynyilvánítás szabadságának védelmét - olvasható a közleményben.

A bíróság nemcsak a felperes képmásának a felhasználását vizsgálta, hanem a plakát teljes közléstartalmát.

Számos tény a felperes személyét a plakát által megjelenített közéleti vitához kapcsolja, ezért a bíróság álláspontja szerint nem kifogásolhatja a képmásának a plakáton történt közzétételét.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×