eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Mi lesz az egészségüggyel, ha nyugdíjba küldik a 62 évesnél idősebb orvosokat?

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár szerint az egészségügyet nem érintheti a kötelező nyugdíjaztatás. Az ügyben még folynak a kormányzati egyeztetések.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár szerint "nem megvalósítható", hogy minden, 62 évnél idősebb egészségügyi dolgozót kötelezően nyugdíjba küldjenek. Az államtitkár tegnap az MTI-nek az ágazatban lévő humánerőforrás-krízishelyzetre hivatkozva megerősítette: arra törekszik, hogy az egészségügyben dolgozók kapjanak mentességet a nyugdíjazás alól.

Az InfoRádió megkereste az egészségügyi államtitkárságot, ám válaszukban csupán annyit közöltek, hogy a kötelező nyugdíjaztatásról még egyeztet a kormányzat - ahogy azt Giró-Szász András kormányszóvivő hétfőn az m1 Ma reggel című műsorában is mondta.

"Azok a részmegállapodások, háttértárgyalások még előttünk vannak, amelyek rögzítik, hogy tulajdonképpen a közszféra mely' szegmenseire és milyen módon lesz ez érvényes" - fogalmazott.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter múlt csütörtökön, a jövő évi költségvetésről tartott sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a 62 év feletti közalkalmazottak esetében a kormány várhatóan elrendeli a kötelező nyugdíjba vonulást, így 10-11 ezer fővel csökkenhet a közszféra állománya, amiből - számításai szerint - 20 milliárd forintos megtakarítás származhat.

Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke azonban - egyetértve az egészségügyi államtitkárral - úgy látja, hogy a 62 év felettiek kényszernyugdíjazásával öt ezer orvost - tehát a praktizálók hatodát - és több ezer szintén nélkülözhetetlen szakdolgozót veszítene az ágazat.

"Magyarországon ilyen jellegű intézkedést nem lehet végrehajtani úgy, hogy az egészségügyi ellátásban ne okozzon nagyon mélyreható zavarokat" - figyelmeztetett.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke szintén úgy gondolja, hogy a lépéssel leállna a már amúgy is csak szerencsétlenül döcögő egészségügyi rendszer.

"Azt hiszem, itt nem kedvezményről van szó, hanem arról, hogy Magyarország megengedi, hogy az orvosai inuk szakadtáig és halálukig dolgozzanak, kizsákmányolva és kőkemény körülmények között, túlmunkával, annak érdekében, hogy az egészségügy fenntartható legyen" - vélekedett.

Éger István hangsúlyozta, hogy például, Északkelet-Magyarország járóbeteg szakellátása mára kizárólag nyugdíjas orvosokon nyugszik, így az országban minden gyógyításra még hajlandó kézre nélkülözhetetlen szükség van.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 10:40
×
×
×
×