eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Parragh László: Magyarországon rengeteg hulladékot esznek

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke támogatja a hamburgeradó bevezetését. Parragh László az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta, miért célszerű a kormánynak beavatkoznia, és hogy az új adóteher egy részét a gyártók biztos áthárítják a vásárlókra, a másik részét viszont kénytelenek lesznek lenyelni.

A kormány szeptembertől megadóztatná a cukros, a sós és a koffeines termékeket. Nem lenne példanélküli a törvény, más országokban is népszerű - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, aki szerint ez a versenybe való beavatkozás, pozitív értelemben, hiszen rákényszeríti a piaci szereplőket arra, hogy a tudomány mai állása szerinti egészséges élelmiszer irányába mozduljanak el.

Parragh László úgy véli, célszerű a kormánynak beavatkoznia. Arra a kérdésre, hogy a vállalatok áthárítják-e az adót a vásárlókra, azt válaszolta: mindenféle terhet megpróbálnak áthárítani, legyen szó különadóról vagy bankadóról.

A szabályozástól, a versenyhatóságtól és a piaci versenytől függ, mennyit lehet majd ebből az új teherből áthárítani. Egy részét minden bizonnyal áthárítják a gyártók, a másik részét viszonyt kénytelenek lesznek lenyelni - tette hozzá Parragh László, aki azonban hangsúlyozta: a termékdíj lényege, hogy a gyártók elindulnak olyan technológia irányába, ami az egészségesebb étkezés felé visz. Ha nem is azonnal, de néhány hónap vagy év múlva megjelennek a jobb minőségű termékek.

Mint fogalmazott, Magyarországon rengeteg hulladékot esznek az emberek. Európa a mostani szabályozás mellett is idehozza az élelmiszer-termelésének leggyengébb színvonalú részét, itthon pedig nagyon sokan nem tudják megfizetni a jobb minőségű élelmiszereket.

A minimálbér felfüggesztése?

A 300 ezer forint alatt kereső munkavállalók bére a következő két évben nem csökkenhet - szerepel a kormány tervezetében. Ennek eléréséhez határozatban kívánja megszabni a rájuk vonatkozó béremelést a következő két évben. Parragh László szerint ez az egyik legnagyobb feszültség a kormányzat és a gazdasági szereplők között.

A munkabért a piaci verseny, a piaci lehetőségek állapítják meg. Ha a cégeknél ezt erőszakosan kényszerítik ki, akkor az olyan versenybe való beavatkozás, aminek súlyos következményei lehetnek. A nyereséges, jól működő cégeknél ez nem okoz problémát, ők maguktól is megteszik, de a nehezen boldoguló cégek esetében ez könnyen járhat létszámcsökkentéssel vagy a cégek tönkremetelével - mondta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke

Parragh László szerint hozzá kellene nyúlni a támogatás eszközeihez, és segíteni kell a nehéz helyzetbe került cégeket. Érdemes lenne megfontolni a minimálbér felfüggesztését is egy időre, mert "még az is jobb munkahely, ami fizet valamennyit, mint ami semmit nem fizet".

A teljes beszélgetést meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×