eur:
389.22
usd:
363.72
bux:
68243.88
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

BKV-ügyek: Az általános felelősséget is vizsgálja a rendőrség

Az általános felelősséget is vizsgálni kell a BKV-t érintő nyomozás során - mondta Bodnár Zsolt, a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese. A közlekedési vállalat által kötött tanácsadói szerződések és végkielégítések ügyében gyanúsított még nincs, a rendőrség hosszú nyomozásra számít.

Hosszú nyomozásra készülnek a Budapesti Rendőr-főkapitányságon, de, mint mondják,: a személyi felelősség megállapításától messze vannak. Összesen 70 cég 144 tanácsadói szerződését vizsgálják, a végkielégítések ügyében pedig 110 egykori alkalmazott anyagát tekintik át - tájékoztatta a sajtó képviselőit Bodnár Zsolt, a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese, valamint Hruska Csaba, a gazdaságvédelmi főosztály vezetője.

Az elmúlt 4-5 évben kötött, kommunikációs és marketing, jogi, illetve műszaki jellegű tanácsadói szerződések összértéke elérheti a félmilliárd forintot - mondta Bodnár Zsolt dandártábornok.

A budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese beszámolt arról is, hogy amennyiben maga a rendszer lehetővé teszi a visszaéléseket, akkor a BKV tulajdonosi szervezeteit, így a fővárosi önkormányzatot és az igazgatóságot is általános felelősség terheli.

Hruska Csaba elmondta: a helyzetet nehezíti, hogy a végkielégítések ügyében elsősorban munkajogi kérdéseket kell tisztázni, a büntetőjogi felelősség csak ezután állapítható meg. Hozzátette: a nyomozást kiterjesztik a 2007-es, mintegy hétszáz főt érintő létszámleépítésre is, így összesen csaknem 800 személy távozását vizsgálják.

A rendőrség beszámolt arról, hogy külön ügynek tekintik a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság által kezelt vesztegetési ügyet, annyit azonban elismertek: vannak átfedések a BKV-s nyomozásokkal. Ilyen például a BKV jogi igazgatójának a szerepe, vagy azoknak az ügyvédi irodáknak a megbízásai, amelyek mind a Budapest Airporttal, mind a BKV-val kötöttek szerződést korábban.

Bodnár Zsolt elmondta: a vesztegetési ügy vélhetően hamarabb feltárható, így ott gyorsabban zárhatják le a nyomozást, és tehetnek vádemelési javaslatot az ügyészségnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×