eur:
394.24
usd:
364.88
bux:
65531.23
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Sokkal többet keres egy rektor, mint egy állami cég vezérigazgatója

Az egyetemi vezetők fizetése jóval magasabb, mint az állami cégek vezérigazgatóié. A Blikk úgy tudja, hogy míg a Magyar Posta vezetője csaknem 2 millió 800 ezer forintot keres, addig Magda Sándor, a Károly Róbert Főiskola rektora ennél jóval többet, 4 millió 100 ezer forintot visz haza havonta.

Az InfoRádió úgy tudja: a Gödöllői Egyetem rektorának 4, 7 millió forint a fizetése. Solti Lajos nem akarta elárulni, mennyit keres, mert, mint mondta: a Rektori Konferencia szerint ez személyes adat.

Lehet tudni viszont a Károly Róbert Főiskola rektorának bérét. Magda Sándor, mivel szocialista országgyűlési képviselő, vagyonnyilatkozatában köteles feltüntetni az összeget. Õ 3 millió 600 ezer forintot visz haza minden hónapban.

Molnár Károly is beszámolt vagyonnyilatkozatában miniszteri kinevezése után arról, hogy amíg vezette a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet, mekkora járandósága volt. Eszerint 2007-ben 6 millió forint volt a keresete.

A Blikk már korábban bírósághoz fordult, mert az állami cégek vezetői is titkolták a fizetésükre vonatkozó adatokat. A lap végül megnyerte a pert, így kiderült: a cégvezérek általában jóval kevesebbet keresnek, mint a rektorok.

Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke kivétel lehet, ő ugyanis 7 millió 800 ezer forintos fizetéssel büszkélkedhet. De például jóval kisebb a honoráriuma Czirják Sándornak, a Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgatójának. Õ 3 millió 600 ezer forintért dolgozik havonta.

Szüts Ildikó, a Magyar Posta vezérigazgatója havi 2 millió 800 ezer forintos, Mártha Imre Edgár, a Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatója pedig 2 millió 700 ezer forintot vághat zsebre.

Az, hogy a rektorok javadalmazása nyilvános adat-e vagy sem, jogértelmezés kérdése. Az adatvédelmi ombudsman szerint két egymásnak ellentmondó törvény rendelkezik erről, a Társaság a Szabadságjogokért elnevezésű jogvédő szervezet szerint azonban közérdekű adatokról van szó.

Ami biztos, hogy a rektorok fizetését az egyetemek saját hatáskörben állapítják meg. A miniszter ebbe nem szólhat bele.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×