eur:
392.91
usd:
366.41
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Egyetemi ellentmondás: milliós fizetések és filléres gondok

Az Oktatási Minisztérium nem szólhat bele az egyetemvezetők fizetésének megállapításába. Arról saját hatáskörben a felsőoktatási intézmények döntenek - mondta a tárca szakállamtitkára azután, hogy az index.hu megírta: a Gödöllői Egyetem rektorának 4,7 millió forintos havi jövedelme van, miközben a tanszékek filléres gondokkal küzdenek.

A gödöllői Szent István Egyetemen folyó "esztelen pazarlás" megfékezését kérték Hiller István oktatási minisztertől az intézmény oktatói és kutatói. A tárcavezetőnek küldött levélben a rektor 4,7 millió forintos havi fizetését és tízmilliót meghaladó féléves jutalmát állították szembe a tanszékek filléres gondjaival és a döntések hiányában megrekedt programokkal.

Az intézmény rektora az InfoRádiónak azt mondta: évi 12-13 milliárd forintos állami támogatást kap a 18 ezer hallgatóval és kétezer dolgozóval működő egyetem, amelynek nincs köztartozása.

Solti László ugyanakkor nem árulta el, mennyi a fizetése; mint mondta, azt a gazdasági tanács határozza meg, a miniszter pedig jóváhagyja. "Mi közalkalmazotti bértábla alapján vagyunk besorolva, az alapján kapjuk a fizetésünket. A Rektori Konferencia elutasította a fizetések nyilvánosságra hozatalát, mert úgy gondolta, hogy az személyes adat" - nyilatkozta.

Az InfoRádió megkereste az Oktatási Minisztériumot. A tárca nem nyilatkozott a rektorok fizetéséről, mert az adatokat csak az intézmények adhatják ki.

Ellentmondásosak a törvények

Ekkor az adatvédelmi biztoshoz fordultunk. Szerettük volna megtudni, hogy az állami fenntartású egyetemek vezetőinek javadalmazása nyilvános adat-e vagy sem. Egyértelmű választ azonban Jóri András sem tudott adni, ugyanis van két törvény, amely egymásnak ellentmond.

"A fizetés személyes adat, így azt a törvény védi, de az adatvédelmi törvénynek van egy olyan szabálya, hogy a közfeladatot ellátó szerv hatáskörében eljáró személy, ezen hatáskörének gyakorlásával kapcsolatos adat mégis nyilvános" - magyarázta.

Időközben megszólalt az oktatási tárca államtitkára. Arató Gergely megismételte, hogy a miniszter nem szólhat bele a rektorok fizetésének meghatározásába, de hangsúlyozta: a fizetésemelést indokolatlannak tartja.

"Az intézmények figyelmét külön felhívtuk arra, hogy az alapilletmények és pótlékok megállapításánál vegyék figyelembe azt, hogy ilyen típusú jövedelmek növelésére nincs külön költségvetési forrás, ez csak az intézmények saját bevételei terhére történhet. Nem látjuk indokoltnak továbbá azt sem, hogy a felsőoktatási intézmények az idén növeljék a vezetők jövedelmét" - fogalmazott.

Az InfoRádió úgy tudja az adatvédelmi ombudsmanhoz több kifogás is érkezett hasonló kérdésekben, ezért hamarosan ajánlást fogalmaz meg az ügyben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×