eur:
388.71
usd:
361.8
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Milliós adományokkal segítik a "szegény" önkormányzatok a pártokat

Milliós magánadományokat juttat közpénzből több önkormányzat évről-évre a pártoknak - derül ki az Állami Számvevőszék jelentéseiből. A több százmilliós állami támogatásban részesülő pártok mindegyike kap kisebb-nagyobb adományt budapesti kerületektől és megyeszékhelyektől. Kérdés, hogy mindezt milyen célból és milyen forrásból teszik az állandó pénzhiányra panaszkodó önkormányzatok.

Az SZDSZ 220, az MDF 118, a Fidesz 22, az MSZP pedig 13 millió forintot kapott 2006-ban belföldi jogi személyektől, közöttük jórészt önkormányzatoktól. A parlamenti pártok által az Állami Számvevőszéknek benyújtott pénzügyi beszámolókból kitűnik, hogy a forráshiányukat rendszeresen felemlegető helyhatóságoknál bevett szokás évről-évre százezres vagy akár többmilliós támogatást juttatni egy-egy pártnak - de legtöbbször mindegyiknek.

Kérdés, hogy milyen célból és milyen forrásból. Főként a fővárosi kerületek és a megyeszékhelyek adnak adományt - legalábbis 500 ezer forint fölötti összegeket, a törvény szerint ugyanis csak ezeket kell nevesíteni, mégpedig az "egyéb hozzájárulások, adományok" rovatban.

A legbőkezűbb a kispesti önkormányzat. A XIX. kerület 2005-ben és 2006-ban is 3 millió 800 ezer forintot adott az MSZP-nek, 3 millió 200 ezret az SZDSZ-nek, és 730 ezer forintot a Fidesznek. A XI. kerület 2 millió 736 ezer forintot utalt át az SZDSZ-nek 2005-ben és 2006-ban, 1 millió 200, illetve 1 millió 300 ezret az MDF-nek, 714 ezret pedig a Fidesznek - legalábbis a pártok beszámolói szerint.

A kőbányai önkormányzat más logika szerint adományoz. A pénzügyi mérlegek szerint a X. kerület egyedül az SZDSZ működéséhez járult hozzá, évről-évre 3 millió 200 ezer forint körüli összeggel. Szembetűnő még, hogy a XVIII. kerület 2006-ban 1 millió 700 ezer forinttal járult hozzá az MSZP működéséhez, a XIII. kerület 2 millió forinttal az SZDSZ-éhez, az V. kerület pedig 1 millió forinttal támogatta a Fideszt.

"Szegény" pártok nem tudnak fizetni

Hasonló a helyzet a megyeszékhelyek esetében is: Miskolc 800 ezret adott az MDF-nek, Nagykanizsa 1 millió 700 ezret az MSZP-nek, Békéscsaba pedig ugyanennyit az SZDSZ-nek. Meg kell említeni Egert is. A hevesi megyeszékhely ugyanis a pártbeszámolók szerint 2006-ban 7 millió 200 ezer forintot juttatott az MSZP-nek.

Az önkormányzatnál megtudtuk, a város nem adott közvetlenül pénzt a pártnak: az összeg abból adódik, hogy egy helyi rendelet szerint a pártok 100 Ft/hó/négyzetméter áron bérelhetnek irodát önkormányzati ingatlanokban. A kedvezményes és a piaci ár közötti különbözetet pedig úgy tüntette fel az MSZP, mint a pártnak juttatott adományt.

Érdekes viszont, hogy a többi párt beszámolójában nem szerepel nagyobb összeg Eger városától. Csak az MDF mérlegében olvasható egy közel 600 ezer forintos adomány a hevesi megyeszékhelytől. Az egyik ismert önkormányzati érdekvédelmi vezető az InfoRádiótól hallott először a gyakorlatról. A szakértő azt mondta, valószínűsíteni lehet, hogy a helyhatóságok így akarnak kedvezni a pártok helyi szervezeteinek.

Kispest sem kivétel

A többihez hasonlóan a kispesti önkormányzat is a piaci ár alatt adja bérbe az ingatlanait a pártok helyi szervezeteinek, és ezt a különbözetet tünteti fel az Állami Számvevőszék úgy, mintha az adomány lenne az adott pártnak.

Gajda Péter, a XIX. kerület polgármestere az InfoRádiónak elmondta, a pártok nem tudnák kigazdálkodni a piaci árat, ezért adnak kedvezményt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×