eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Miben hibázott a kormány? 1. rész

Február elsején lépett életbe, de már ugyanebben a hónapban megszüntette a Gyurcsány-kormány azt a korlátozást, amely szerint a vállalatok 250 ezer forint felett nem fizethetnek egymásnak készpénzben. A kórházi várólisták gyűlölt rendszere hosszabb ideig élt, de most ennek a végét is bejelentette az egészségügyi miniszter. Az inforadio.hu annak járt utána, hogy a hibás döntéseket mikor és milyen indoklással volt kénytelen visszavonni a kormány - 1. rész.

A kormány megszünteti a teljesítményvolumen-korlát (tvk) rendszerét, amelyet az elmúlt években a kórházak sokat kritizáltak - jelentette be Székely Tamás egészségügyi miniszter február 24-én. A finanszírozás továbbra is teljesítményalapú lesz, a teljesítések kétharmadánál az alapdíjat megemelik, ennek megállapításához a 2008. évi kötelező területi ellátási esetszámot veszik figyelembe.

Búcsú a kórházi várólistáktól

A tvk intézményekre lebontva meghatározta, hogy egy-egy kórház mennyi beteget láthat el. Ha egy intézmény átlépte az adott évre meghatározott betegellátási számot, az afölötti gyógyítást nem finanszírozta az OEP. A tárcavezető azzal indokolta a 2004. január 1-től bevezetett rendszer megszüntetését, hogy ezzel a teljesítménykényszer csökken, s ez hosszú távon megtakarítást eredményez.

A tvk megszüntetésére tett javaslattal a kormány beismerte, hogy károkat okozott a betegeknek - így reagált a Fidesz a bejelentésre.

A tvk rendszerét 2004-es bevezetése óta rengeteg kritika érte. A kórházi várólisták minimum kényelmetlenségeket okoztak, de sok esetben komolyabb problémát jelentett a fontos műtéti beavatkozások halogatása. A második Gyurcsány-kormány hivatalba lépése után, 2006. júniusában Molnár Lajos akkori egészségügyi miniszter felvetette, hogy eltörlik a teljesítményvolumen-korlátot és csak a minőségi szolgáltatásokat fogja finanszírozni az OEP.

Felemás korlát

"Nincs Magyarországon szükség arra, hogy pótágyon vagy a folyosón feküdjön beteg. Figyelni fogjuk, kontrollálni fogjuk és megköveteljük azt, hogy száz százalékos ágykihasználással működjenek az osztályok, az e fölötti pótellátást nem fogjuk finanszírozni" - jelentette ki ugyanakkor Molnár Lajos.

A második Gyurcsány-kormány második egészségügyi minisztere, Horváth Ágnes is sokat magyarázkodott a "tvk" miatt, és ő már nem beszélt a megszüntetéséről. 2007. szeptemberében több kórházvezető megfogalmazta, hogy többek között azért kerültek nehéz helyzetbe a kórházak, mert hiába gyógyítanak több beteget, bizonyos szint fölött már nem kapják meg az egészségügyi biztosítástól az ehhez szükséges forrást.

Horváth Ágnes ezzel kapcsolatban elmondta: a teljesítményvolumen fontos korlát, szükséges finanszírozási technika. "Gyakorlatilag ezzel tudjuk elérni azt, hogy a teljes egészségbiztosításra jutó összeg egyensúlyban legyen, hogy abból tudjuk gazdálkodni, amink van" - nyilatkozta a miniszter.

Jó döntés, csak életképtelen...

2009 február elsején lépett életbe az a korlátozás, amely szerint a vállalatok 250 ezer forint felett nem fizethettek egymásnak készpénzben, de a hónap végét már nem élte meg az intézkedés. Az Országgyűlés keddi ülésén megszüntette a készpénzkifizetések korlátozására vonatkozó jogszabályt.

A tavaly decemberben elfogadott határozatot Keller László védelmébe vette: szerinte "megalapozott és jó irányú döntés volt, de a mostani politikai hangulatban korrigálni kellett". Keller hangsúlyozta: továbbra is fontos lenne, hogy visszaszoruljon a készpénzforgalom, de mint fogalmazott, nagyon erős érdekérvényesítő ereje van annak a körnek, amely a készpénzforgalom fennmaradásában érdekelt.

Szanyi Tibor (MSZP) a korlátozás megszüntetésének okát másként fogalmazta meg: szerinte ha a 250 ezer forintos limitet megtartották volna, akkor a gazdaság motorjába került volna homok, hiszen az utóbbi időben a bankrendszer lefagyott, és a korábban könnyedén használható banki mechanizmusok döcögőssé váltak.

Törvénybe foglalt választási ígéret

A választási felkészülés jegyében - 2005 őszén - a Gyurcsány-kormány adócsökkentő programot hirdetett, amelyet törvénybe is foglalt, ennek részeként 2007-ben és 2009-ben a foglalkoztatói nyugdíjbiztosítási járulék 1-1 százalékkal, 17, majd 16 százalékra csökkent volna. Ezt az ígéretet a teljes politikai és gazdasági elit örömmel fogadta, beleértve az ellenzéket is.

A második Gyurcsány-kormánynak szembe kellett néznie saját korábbi tevékenységével, vagyis az államháztartás egyre nagyobb hiányával, és az ebből fakadó komoly eladósodással. Ennek köszönhetően gyorsan vissza is vonta a beígért járulékcsökkentést, takarózni igyekezve a "szükséghelyzettel".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×