eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Mikola: jön a 22 kicsi indián

A Fidesz meghívta az egészségügyi minisztert az Országgyűlés szakbizottságának október 16-ai ülésére, amelyen a több-biztosítós rendszerről kérdezik majd a szakminisztert.

Mikola István fideszes képviselő kijelentette: elképesztő, szakmaiatlan és az emberekre veszélyes, amit Horváth Ágnes csinál.

A politikus elmondta: az eddig megjelent anyagokból a Fidesz azt látja, hogy a nyereségérdekelt magánbiztosítók az elvártnál is messze nagyobb hatáskörökhöz jutnak, gyakorlatilag ők dönthetik majd el, hogy mit, mennyiért és hol kaphat a beteg.

Szerinte ugyanis a magánbiztosítók fogják eldönteni, milyen protokoll, eljárás szerint, melyik kórházban gyógyítják a beteget.

Mikola István hangsúlyozta: ennek következtében lesz olyan állami kórház, amely megszűnik, és lesz olyan magánkórház, amellyel szerződést kötnek majd.

Szerinte az új biztosítók, amelyeket "22 kicsi indiánnak" nevezett, nagyobb működési költségekkel dolgoznak majd, mint az egészségbiztosítás jelenleg, még akkor is, ha a kormány négy százalékban akarja korlátozni a költségeket.

Az Orbán-kormány volt egészségügyi minisztere hangsúlyozta: ehhez a pénzt be kell szedni, ezért az egészségügyi miniszter cáfolata ellenére a több-biztosítós rendszer bevezetése járulékemeléssel és a szolgáltatások szűkítésével jár majd.

A fideszes politikus szerint a várólisták hosszabbak lesznek, és a szabad orvosválasztás is megszűnik, hiszen a beteg vagy nem mehet abba a kórházba, ahhoz az orvoshoz, amelyikhez akar, vagy fizetnie kell majd érte.

Mikola István úgy fogalmazott: több, mint bűn a "reformnak nevezett deform okozta káoszra" ráépíteni egy profitorientált biztosítási rendszert.

Az emberekkel erről nem állapodott meg senki, ugyanakkor 10 millió ember és az állam szerződését nem lehet egyoldalúan felbontani, vagy magánjogi szerződéssel átírni - hangsúlyozta.

MSZP: marad a kötelező egészségbiztosítás


Kökény Mihály, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának szocialista elnöke elmondta: marad a kötelező egészségbiztosítási rendszer, a nemzeti kockázatközösség, a szabad háziorvos-választás és a jövedelemarányos járulékfizetés.

A magánbiztosítók, ha a befektetők között lesznek ilyenek, nem dönthetnek a szolgáltatási csomagról, mert azt továbbra is az Országgyűlés határozza meg - fűzte hozzá.

Mint mondta, a biztosítók nem dönthetnek árakról sem, mert azt a díjtételbizottságokban határozzák meg a pénztárak képviselői az állam képviselőivel együtt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×