eur:
389.75
usd:
362.06
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Rendeződött az ügyeleti beosztás a szegedi traumatológiai klinikán

A szokásos négy helyett csak három orvos kezdte meg az ügyeletet reggel a szegedi traumatológiai klinikán, mivel az orvosok kétharmadának elfogyott a kötelezhető túlóra kerete - közölte Török László egyetemi adjunktus. A Klinikai Központ stratégiai igazgatója, Kovács Iván később azt mondta, hogy az ügyeletek átcsoportosításával rövid idő alatt megoldották a helyzetet, így ismét négy orvos ügyel.

A péntek éjszakai ügyeletet leadó orvos azt mondta, hogy vasárnap már csak két, hétfőtől pedig egy ügyeletes orvos lesz, szeptember 20-án pedig minden dolgozónak elfogy az a túlórakeret, amelyre kötelezhető.

A júliustól hatályba lépett jogszabályok alapján az alapmunkaidő heti negyven óra, nyolc óra túlmunkára kötelezhető az egészségügyi dolgozó és tizenhat órát vállalhat önként, ennek díjazása a munkáltató és a munkavállaló megállapodásának kérdése. A túlóra keretet féléves időszak átlagára állapították meg - tette hozzá az adjunktus.

Török László kiemelte: szombatra a szegedi klinika dolgozóinak kétharmadánál elfogyott a kötelezhető túlóra keret. Ezenfelül önként vállalhatnak túlmunkát, de az ennek díjazásáról szóló megállapodás eddig nem született meg.

Az egyetemi adjunktus emlékeztetett arra, hogy az egészségügyi átalakítások nyomán Makón és Hódmezővásárhelyen megszűnt a traumatológiai ügyelet, és míg korábban a traumatológiai klinika váltva fogadta a betegeket a szegedi városi kórházzal, most már csak keddenként és havonta egy hétvégén ügyeletes a kórház.

Így csaknem kétszeresére nőtt a betegforgalom, miközben a túlórák díjazása az alapbér 110 százalékáról 70 százalékra csökkent és megszűnt a traumatológusoknak járó pótlék - hangsúlyozta az orvos.

Török László szerint amennyiben az ügyeletes orvosok nem tudják ellátni a betegeket, akkor az ügyeletvezető behívhat olyan pihenő kollégákat, akik önként, az ápoltak érdekében hajlandók bejönni.

Fél óra alatt megoldódott a helyzet


Kovács Iván, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ stratégiai igazgatója szombat délután újságíróknak elmondta, hogy az ügyeletek közötti átcsoportosításokkal fél órán belül rendeződött a helyzet, így a klinikán a szokásos négy orvos látja el az ügyeletet.

Az intézményben dolgozó tizennyolc orvos közül kilencnek még nem telt be a kötelezhető túlóra kerete, egyikük ment be dolgozni. Átcsoportosításokkal továbbra is biztosítható a szokásos létszám, az ügyeletekkel kapcsolatban a központ elnöke pedig hétfőn délelőtt egyeztet a klinika vezetőjével és orvosaival - tette hozzá.

A központ elnöke csütörtökön tájékoztatta az orvosokat arról, hogy a július 1-jéig visszamenőleg megkapják a 110 százalékos ügyeleti díjazást - közölte a szakember.

A traumatológusoknak járó pótlékot, melyet más hasonló területen dolgozó szakemberekkel együtt kaptak az orvosok az előre nem látható esetek ellátására, elvonta a központtól a minisztérium, csak úgy mint a progresszív ellátásért járó díjazást, ez utóbbi április 1-je óta havi 50 millió forint kiesést jelent az intézménynek - mondta Kovács Iván.

Címlapról ajánljuk
Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

A pénzes amerikai családok egyre gyakrabban folyamodnak második állampolgárságért vagy állandó lakhatási engedélyért külföldön. Az igazán tehetősek valóságos „útlevél-portfóliókat” gyűjtenek – egy ügyvédi iroda szerint minderre a potenciális kockázatok késztetik őket. De melyek ezek?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×