eur:
394.51
usd:
369.85
bux:
65193.1
2024. április 19. péntek Emma

Jogosítvány kell a lifthez

Összesen három mozgáskorlátozott lift van a budapesti metró területén, ám a fogyatékosok azokat sem tudják, vagy merik használni. A lifthez ugyanis jogosítvány kell, de akinek van engedélye, az is pórul járhat, mert ha lemegy az egyik állomásnál, nem biztos, hogy fel tud jutni a másikon.

Sok panasz érkezett a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségéhez a budapesti kis-földalatti három liftje miatt. Szakály József, a társaság irodavezetője elmondta: nem csak az a baj, hogy nem üzembiztosak a mozgáskorlátozottaknak épített liftek, de használatukhoz külön vizsgát is kell tenni.

"A Hermina úton volt a MEOSZ kihelyezett részlege, ahol kerekesszékesek éltek. Amikor valaki lement a Hermina úton, akkor nem biztos, hogy a Deák téren működött a lift, tehát nem biztos, hogy feljutott a felszínre. Panasz főleg a vizsga miatt érkezett. Amikor annak idején felszerelték a lifteket, a BKV tanfolyamot indított azoknak a mozgássérülteknek, akik használni szerették volna" - mondta a MEOSZ irodavezetője.

Szakály József hozzátette: a liftkezelői tanfolyam ugyan ingyenes, de rendkívül népszerűtlen. Legutóbb 2003-ban vizsgázott egy csoport.

Kötelező a vizsga?

A liftkezelői jogosítvány megszerzését egyébként törvény írja elő a fogyatékkal élőknek, az indoklás szerint ugyanis a lift használata balesetveszélyes. Az engedély mellé egy kulcs is jár, amivel használni lehet a berendezést.

A BKV szóvivője úgy tájékoztatta az InfoRádiót, hogy a kisföldalatti liftjeit nagyon ritkán veszik igénybe, ugyanakkor az érdeklődés is csekély az érdeklődés az oktatás iránt. Schimmer Erzsébet hozzátette, hogy a lifteket vizsga nélkül is lehet használni.

"Az ilyen használathoz a peronőr segítsége kell, viszont az ő hívása valóban nehézséget okozhat, ugyanis a mozgáskorlátozottnak meg kell kérnie valakit, hogy értesítse a peronőrt" - mondta a BKV szóvivője.

Schimmer Erzsébet elismerte, hogy egy jelzőcsengő felszerelése megoldást jelenthetne. Az üzemeltetésről szólva elmondta, hogy - mint minden lifttel - valóban előfordulnak problémák. Hozzátette azonban, hogy a rendszert fizikai lehetetlenség fejleszteni, mivel műemléki környezetben van.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×