eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Mégis épül a SZOT-szálló?

A bírósági felfüggesztő határozat ellenére tovább folytatják a rózsadombi volt SZOT-szálló átépítését. Az építkezést a Budapest Világörökségéért Alapítvány támadja, mert a tervezett 30 méter magas luxus-társasház rombolja a városképet. A beruházó szerint nincs jogerős ítélet az építkezés leállításáról.

A Fővárosi Ítélőtábla felfüggesztő határozata nyomán sem hagyta abba az egykori SZOT-szálló átépítését a beruházó cég. A társaság arra hivatkozik, hogy az ítélet nem jogerős, mivel az ellen fellebbezést nyújtottak be.

Korompai Katalin az alapítvány főépítésze szerint azonban az építtető PRO-HILL Kft. fellebbezésének nincs köze az építési
engedély miatti perhez.

Hozzátette: a beruházó azért fellebbezett a Legfelsőbb Bíróságon, mert a Fővárosi Ítélőtábla nem adta meg számára a beavatkozási jogot az építési engedély miatti perbe.

Tíz éve üresen áll

A Budapest Világörökségéért Alapítvány azért támadta meg az egykori SZOT-Szálló építési engedélyét tavaly júniusban, mert álláspontjuk szerint az engedélyezési eljárás több ponton jogszabálysértő volt. A szervezet célja, hogy ne építsenek rá további emeleteket, a városképet amúgy is zavaró ingatlanra. A rózsadombi villanegyed fölé magasodó épület 1971-ben épült és
több mint 10 éve üresen áll.

A fővárosi bíróság tavaly, első fokon felfüggesztette a Közigazgatási Hivatal által kiadott építési engedélyt. A Fővárosi Ítélőtábla pedig valóban nem adta meg a beruházónak a beavatkozási jogot, aki emiatt fellebbezett a Legfelsőbb Bírósághoz.

A cég szerint a Fővárosi Bíróság hibázott

Gyarmati Zoltán, a PRO-HILL Kft. ügyvezetője szerint a Legfelsőbb Bíróság döntésétől függ az ítélőtábla legutóbbi határozatának jogerőssége. Hozzátette, az Ítélőtábla a Fővárosi Bíróság eljárási hibája miatt nem adta meg a beavatkozási jogot a társaságnak.

A Budapest Világörökségéért Alapítvány eközben az UNESCO-hoz fordult az ügyben.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szakosított Szervezete pedig januárban jelezte, hogy vizsgálja az ügyet. Legutóbb a budai alsó rakpart átépítésének fővárosi terveit kellett megváltoztatni a szervezet döntése nyomán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×