eur:
392.92
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

A Brit-Magyar Üzleti Tanács brit cégeket csábítana

A magyar külügyminiszter londoni látogatása egyben arról is szólt, hogy megnyugtassa a külföldi befektetőket: az elmúlt évek ellentmondásos adózási és törvénykezési gyakorlata után Magyarország stabil környezetet kínál. Tíz nagyvállalat bevonásával létrehozták a Brit-Magyar Üzleti Tanácsot. Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség elnöke ennek jelentőségéről beszélt az InfoRádióban.

A Nemzeti Befektetési Ügynökség elnöke szerint Nagy-Britannia Magyarország számára nagyon fontos külgazdasági partner.

Közel 800 brit cég 50 ezer embert foglalkoztat Magyarországon, ezzel az ötödik legfontosabb befektető. Ráadásul ha megnézzük a külkereskedelmi forgalmi adatokat, akkor az ötmilliárd eurós volumen, amit tavaly elértünk, 15 százalékos növekedést mutat.”

Ésik Róbert hangsúlyozta, ez a tanács azért is jött létre, hogy a Brexit előkészítésekor még inkább oda lehessen figyelni a brit befektetőkre és kereskedelmi kapcsolatokra.

Magyarországnak az az érdeke, hogy ezek a lehető legkevésbé sérüljenek és lehetőleg mindenféle káros hatás nélkül, ugyanolyan intenzívek maradjanak a kapcsolatok.”

A Nemzeti Befektetési Ügynökség elnöke kiemelte, a legfontosabb brit befektetők csatlakoztak az üzleti tanácshoz.

A legnagyobb külföldi foglalkoztatóként a Tesco, csatlakozott a megállapodáshoz a British Telecom, amely a kormány stratégiai partnere is, már több mint kétezer embert foglalkoztat Magyarországon. Belépett a British Petroleum is, amely több mint ezerkétszáz embert foglalkoztat Budapesten és néhány hete jelentette be, hogy Szegeden egy új szolgáltatóközpontot létesít, amely ötszáz újabb, magasan kvalifikált munkahelyet fog teremteni.”

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter látogatást tett az Európai Gyógyszerészeti Ügynökségnél is, arra a kérdésre, hogy ez jelentheti-e azt, hogy Magyarországra települnének, Ésik Róbert azt mondta, ha másik székhelyet keresnének Európában, igyekezni fogunk megfelelő alternatívát kínálni.

Ahogy eddig is, most is igyekszünk proaktívan is megkeresni vállalatokat, amelyekről azt gondoljuk, hogy bár még nincsenek Közép-Kelet-Európában, Magyarországon, érdemes lenne megjelenniük.”

A Tesco magyarországi jövőjének stabilitását firtató kérdésre a Nemzeti Befektetési Ügynökség elnöke azt válaszolta, üzleti szempontok – húszezer embert foglalkoztat, nyereséges tevékenységet folytat Magyarországon – nem indokolnák a stratégiájuk megváltoztatását, de mint fogalmazott, ezt tőlük kell megkérdezni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×