Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Moszkvát nem ijeszti a NATO, de...

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Alig egy hónappal a NATO varsói csúcsértekezlete előtt az Észak-atlanti Szerződés Szervezete nagyszabású hadgyakorlatot kezdett Lengyelországban, ami további aggodalmat kelt a moszkvai vezetőség körében.

Ursula von der Leyen rámutatott arra, hogy a Nyugat fontosnak tartja a NATO és Oroszország kapcsolatának javítását célzó, 1997-ben létrehozott Tanács alapító okiratának maradéktalan betartását. Ebben az aláírók elkötelezték magukat arra, hogy nem telepítenek újabb katonai erőket a szerződő felek területével határos térségekbe.

A német védelmi miniszter megelégedéssel állapította meg, hogy hosszabb szünet után a NATO-Oroszország Tanács újraindította munkáját. Ursula von der Leyen azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy vázlatosan elkészült a Németország biztonságpolitikáját rögzítő úgynevezett Fehér Könyv felújított változata. Az első kiadás még a hidegháború idején, 1969-ben jelent meg.

A legutóbbi, 2006-ban közzétett Fehér Könyv Oroszországot mint Németország elsőrendű partnerét említette, lapértesülések szerint azonban a rövidesen megjelenő kiadás a nemzetközi terrorizmust, az ellenőrizhetetlen migrációt, és a klímaváltozással járó beláthatatlan fejleményeket nevezi meg legveszélyesebb biztonságpolitikai tényezőnek, Oroszországot pedig már nem partnerként, hanem vetélytársként említi.

A Fehér Könyv korszerűsített változatát Moszkvában aggasztónak nevezték. Putyin elnök szóvivője rámutatott, hogy Németország biztonságpolitikáját ismertető dokumentum egyértelműen Oroszország álláspontjának félreismeréséről tanúskodik, holott a moszkvai kormány a kölcsönös előnyökre alapuló együttműködés megteremtésén fáradozik Európában. Utalt arra is, hogy a Fehér Könyv rövidesen megjelenő változata távolról sem szolgálja a kelet-nyugati bizalom erősödését.

A NATO július elején esedékes varsói csúcsértekezletén kiemelt téma lesz az Oroszországgal fenntartott kapcsolat. A budapesti amerikai nagykövet szerint minden jel arra mutat, hogy Oroszország jelenleg versenytársa és nem partnere a NATO-nak; ezért a varsói csúcs résztvevői kénytelenek lesznek átértékelni a Moszkvához fűződő viszonyt. A diplomata azonban leszögezte, hogy az Észak-Atlanti Védelmi Szövetség nem jelent fenyegetést Oroszország számára.