Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ismét elhalasztották az Endeavour útját

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ismét, immár ötödször halasztotta el az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA az Endeavour űrrepülőgép indítását, ezúttal is a kedvezőtlen időjárás miatt kell késleltetni az űrsikló útját.

A houstoni irányítóközpont a tervezett indítás előtt néhány perccel, helyi idő szerint hétfő este fújta le a startot, mert zivatarfelhők alakultak ki a floridai Cape Canaveral-i légitámaszponton lévő indítóállás közelében.

"Az időjárás újra felülkerekedett" - üzente az űrsikló legénységének Pete Nickolenko, az indításért felelős NASA-illetékes.

Az Endeavour indulását egy hónapon belül immár ötödször halasztják. Első két alkalommal - még júniusban - a külső üzemanyagtartálynál észleltek hidrogénszivárgást. Szombaton, majd vasárnap ugyancsak a rossz időjárás akadályozta meg a felbocsátást.

A NASA helyi idő szerint kedd este próbálkozik ismét az indítással, s ha ezúttal sem sikerül, akkor valószínűleg július 27-re halasztják az űrmissziót. A meteorológusok mindenesetre nem sok jót jósolnak: negyven százalékos esélyt adnak annak, hogy a kedd esti felbocsátás idején megfelelőek lesznek az időjárási körülmények.

Az űrrepülőn hét űrhajós - hat amerikai férfi és egy kanadai nő - utazik majd a Föld körül 350 kilométeres magasságban keringő Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Fő feladatuk az lesz, hogy kiegészítő berendezéseket helyezzenek el az ISS-hez tavaly hozzácsatolt japán Kibo kutatómodul külső burkán.