eur:
392.69
usd:
366.01
bux:
66453.28
2024. április 26. péntek Ervin

Mari Boine: "Sokat tanultam Jan Garbarektől"

A lappföldi számi népcsoportból származó Mari Boine november 6-án este a Millenárison ad koncertet. A hagyományos számi éneket a dzsessz, az elektronika és rock műfajával ötvöző énekesnő, aki most harmadszor lép fel Magyarországon, az InfoRádiónak adott interjújában mesél új lemezének ihletőjéről, a számi zenei hagyományokról, és Peter Gabriellel és Jan Garbarekkel folytatott korábbi együttműködéséről.

Idén jelent meg új lemeze Sterna Paradisea címmel, mi ihlette az albumot és a lemez azonos című dalát?

A lemez címadó dala, egy madárról, a sarki csérről lett elnevezve. Északon ez egy nagyon különleges madár, mivel a nyári napforduló idején érkezik meg, három hónapig ott marad, közben kikölt, majd három hónapon át repül a Föld legdélebbi pontjáig. Három hónapot ott is eltölt, majd ismét útnak indul. Fontos jelkép nekem ez a madár. Számomra mindig sokkal érdekesebb az, ami közös a világban, ami összeköti az embereket, mint ami megkülönbözteti őket.

Zenéjét nagyban inspirálja a joik, egy hagyományos számi éneklési forma. Miről ismert ez a műfaj?

A joik az amerikai őslakók énekeihez hasonlóan eredetileg a vallásos, sámánisztikus szertartások része volt. Ez segítette a sámánokat kapcsolatba lépni más világokkal. Később, a kereszténység megjelenésével ez eltűnt, mert betiltották. Ezután az emlékezés és a természethez fűződő érzések kifejezésére, vagy emberek jellemzésére is szolgált. Egy pentatonikus, nagyon minimalista ének, igen kevés szöveggel, olykor imával.

Hogyan kívánja ötvözni a dzsesszt, a rockot és az elektronikus zenét a hagyományos számi dallamokkal a muzsikájában?

Mint mindig, ha az ember különböző stílusokat ötvöz, sok munkára, tehetségre és az alkotók egymás iránti tapintatára van szükség. Szerencsére nagyon jó zenészekkel dolgozom, akik segítenek összegyúrni azokat a műfajokat, amiket szeretek.

Pályafutását tanárként kezdte, csak harmincéves kora előtt kezdett el hivatásszerűen énekelni. Mi hozta az életében ezt a váltást?

Azt hiszem az, hogy úgy éreztem, egy osztályteremnél nagyobb közönségre van szükségem. (Nevet.) Nem, a zene egyszerűen csak egyre nagyobb részét tette ki az életemnek. Dalokat, dalszövegeket írtam, egyre több koncertet adtam, tehát választanom kellett a normális hivatásom és az éneklés között. 1985-ben úgy döntöttem, megpróbálok a zenémből megélni, és szerencsére ez sikerült.

A '90-es évek elején olyan világhírű művészekkel dolgozott együtt, mint Peter Gabriel, a Genesis egykori énekese vagy Jan Garbarek, norvég szaxofonművész. A közös munka volt valamilyen hatással az ön zenei világára?

Igen, különösen Jan Garbarek. Nagyon nagy hatással volt rám, és sokat tanultam tőle. Norvégiában ő volt az elsők egyike, aki különböző stílusokat és különböző kultúrák zenéit ötvözte. A közös munkánk során sok izgalmas zenét ismertem meg, és mindkettejüknek köszönhetően egy szélesebb közönséghez sikerült eljutnom.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ugrik az OTP részvénye

Ugrik az OTP részvénye

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×