eur:
393.01
usd:
366.47
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Az új hadviselési eszköz a nukleáris támadás hatásaival ér fel

Az új hadviselési eszköz a nukleáris támadás hatásaival ér fel

A XXI. században a fejlett világban hasonló hatás érhető el informatikai támadásokkal, mint korábban az atomfegyverek bevetésével - mondta az InfoRádiónak Krasznai Csaba. A kiberbiztonsági szakértő szerint az évszázad első felében a hadviselésben és a védelemben is központi szerepet kapnak az informatikai hálózatok.

A kiberbiztonsági szakértő úgy vélte, annak ellenére, hogy a kiberhadviselés mint fogalom a nyilvánosság előtt most jelent meg először, a kibertér kihívásai között a kibertámadásokról beszélnek a legrégebben a szakemberek.

Az új hadviselési eszköz a nukleáris támadás hatásaival ér fel

„A kiberhadviselés alapjai az 1991-es I. iraki háborúra vezethetők vissza, amiben az Egyesült Államok a hálózatos hadviselésével, tehát azzal, hogy informatika alapú hadvezetés tért át, aratott nagy sikert. Akkor vált nyilvánvalóvá, hogy katonai műveletek támadásakor a klasszikus elektronikai hadviselés, tehát a rádióhullámok zavarása, lehallgatása mellett az informatikai eszközök támadása, befolyásolása is fontos katonai cél” - mondta Krasznai Csaba.

Ennek következtében a nagy államok – Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Nagy-Britannia, Németország – katonai eszköztárában a kiberhadviselés már 20-25 éve megtalálható – tette hozzá a kiberbiztonsági szakértő.

Hírbefolyásolás, hamis hírek terjesztése

„A klasszikus titkosszolgálati tevékenységek – az információ és a közvélemény manipulálása – régóta élő módszerek. Az elemzők szerint a krími, illetve az ukrajnai konfliktus abban hozott változást, hogy a befolyásolás Oroszország katonai érdekeit segíti, ezért a kiberhadviselés területére tehető ez, az egyébként polgári szolgálatok által elkövetetttevékenység is” - magyarázta Krasznai Csaba.

A kiberbiztonsági szakértő jelezte, a kiberhadviseléssel foglalkozó kutatók sok analógiát találnak a hidegháborúval, ami a nukleáris elrettentésről szólt.

A kibertér és az ott történő támadások is hasonlítanak erre, azzal a különbséggel, hogy informatikai támadást bármelyik állam tud indítani bármelyik másik ellen – tette hozzá Krasznai Csaba.

Az új hadviselési eszköz a nukleáris támadás hatásaival ér fel

„Talán túlzás azt mondani, hogy ez hasonlóan nagy hatással is járna, mint egy nukleáris csapás. Ott még nem tartunk szerencsére, de komoly romboló hatást lehet elérni tisztáninformatikai eszközzel. Ennek az új hadviselési formának a határait szerencsére eddig még nem láttuk.”

A kiberbiztonsági szakértő úgy vélte, a XXI. század első negyven-öt évének a kibertér és annak fenyegetései lesznek az új hadviselési eszközei.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

Az elmúlt években újra emelkedett a Diszkont Kincstárjegyek (DKJ) aránya a magyar adósságfinanszírozáson belül, azt követően, hogy 2015-2021 között jelentősen visszaesett az állományuk. A Diszkont Kincstárjegy fontos likviditáskezelési eszköz, ezzel tudja ugyanis a finanszírozási igény rövidtávú ingadozását simítani az állam. 2024-ben fontos változások tapasztalhatók ezen a piacon, jelentősen csökkenhet a forgalomban lévő sorozatok száma és hamarosan elindulhat a csereaukciós rendszer.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×