eur:
393.01
usd:
366.47
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Nem iskolára mért légicsapást az arab koalíció

Az arab koalíció tagadta vasárnap, hogy légiereje hajtotta végre Észak-Jemenben azt az előző napi támadást, amelyet egy iskola ellen követtek el 10 gyerek halálát okozva. Mint a Rijád vezette szövetség hangsúlyozta, nem iskolát, hanem a síita húszi lázadók egyik kiképzőtáborát vették célba.

A tájékoztatás szerint Szaada tartományban olyan táborra mértek csapást, ahol a lázadók gyerekkatonákat képeznek ki. "Gyerekeket használnak újoncnak" - magyarázta az AFP francia hírügynökségnek Ahmed al-Asszíri szaúdi tábornok, tagadva, hogy iskolát vettek volna célba. Hozzátette, hogy a támadásban megölték a tábor vezetőjét.

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű nemzetközi segélyszervezet vasárnapi közlése szerint a Korán-iskola elleni koalíciós légicsapás 10 halálos és 28 sebesült áldozatot követelt, akik mindannyian 15 évnél fiatalabb gyerekek.

Közben az arab koalíció által támogatott jemeni kormánypárti erők elfoglaltak vasárnap egy várost annak az offenzívának a keretében, amelynek célja az Iszlám Állam (IÁ) és az al-Kaida terrorszervezetek kezén lévő, Ádentől keletre található területek felszabadítása.

Jemenben lassan két éve háború folyik, amelyet az robbantott ki, hogy az Irán támogatását élvező húszik fellázadtak a nemzetközileg elismert elnök, Abed Rabbó Manszúr Hádi és kormánya ellen, száműzetésbe kényszerítve mind Hádit, mind kabinetjét. A Szaúd-Arábia vezette arab katonai szövetség a szunnita Hádi támogatására jött létre, hogy fellépjen a síita lázadók ellen, akik Jemen északi területének nagy részét uralják, beleértve a fővárost. A hatalmi káoszt kihasználva növelte befolyását az arab-félszigeti országban az Iszlám Állam és az al-Kaida is.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

Az elmúlt években újra emelkedett a Diszkont Kincstárjegyek (DKJ) aránya a magyar adósságfinanszírozáson belül, azt követően, hogy 2015-2021 között jelentősen visszaesett az állományuk. A Diszkont Kincstárjegy fontos likviditáskezelési eszköz, ezzel tudja ugyanis a finanszírozási igény rövidtávú ingadozását simítani az állam. 2024-ben fontos változások tapasztalhatók ezen a piacon, jelentősen csökkenhet a forgalomban lévő sorozatok száma és hamarosan elindulhat a csereaukciós rendszer.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×